Domeniile în care sunt căutați muncitorii străini în România

Data publicării:
muncitori

Economia României creşte cu muncitori străini. Unul din cele mai mari lanţuri de restaurante va angaja nepalezi pentru a lucra ca ajutoare în bucătărie. Iar companiile de curierat fac recrutări în Republica Moldova şi Ucraina.

E criză mare de personal mai ales în hoteluri şi restaurante, se plâng firmele. Nu se mai găsesc angajaţi nici măcar în oraşele din jurul Capitalei. Motiv pentru care vor aduce nepalezi.

Aducem oameni din Asia, care ştim că sunt foarte muncitori, foarte serioşi şi vrem să încercăm să vedem dacă funcţionează şi la noi este un salariu mediu trei vor fi ajutor în bucătărie, 3 vor fi ajutor pe salon”, spune Zoe Dobre, director resurse umane lanţ restaurante.

În acelaşi timp, companiile de curierat ar putea livra colete cu ajutorul muncitorilor din Ucraina şi Republica Moldova.

Ecommerce-ul a explodat, e nevoie ca bunurile sa fie transportate către persoane acasă, ai nevoie de investiţii foarte mari”, spune Felix Pătrăşcanu, director firmă de curierat.

Deficitul de forţa de muncă specializată este mare şi în domeniul construcţiilor. Sunt aduşi muncitori din Vietnam şi Sri Lanka, pentru a termina lucrările, spun patronii din domenii.

S-a ajuns la un paradox: aducem forţă de muncă din ţări mai puţin dezvoltate pentru a ocupa funcţii pe care ai noştri le refuză sau le ocupă în alte ţări pentru salarii şi mai mari. Sunt deja peste 3 milioane de români plecaţi peste hotare.

Nu e surprinzător în România participarea popupalţiei la forţa de muncă este mult mai scăzută decât în Europa de Vest”, spune Ciprian Dascălu, economist şef bancă comercială.

La polul opus, îl găsim pe David Raets. Un avocat belgian devenit berar de meserie în România...

Ca străini, suntem acceptaţi, de fapt să nu vorbeşti româna nu e o problemă, pentru că toţi sunt mândri că pot vorbi în engleză”, spune David Raets, proprietarul unei berării.

Şi pentru olandezul Marcel de Roode, ţara noastră a devenit loc propice pentru afaceri, după ce a pus la punct o revistă pentru expaţi.

Sunteţi puţin în urma ţărilor din Vest dacă ne uităm la economie, dar recuperaţi, sunt multe afaceri în dezvoltare”, spune Marcel de Roode, proprietarul unei berării.

În primele 6 luni din 2016, au fost eliberate 1.146 de avize pentru lucrători pe perioadă nedeterminată din totalul de 5.500 de lucrători străini aprobaţi prin hotărâre de Guvern. 74 dintre aceştia au studii superioare. Eliberarea avizelor de angajare poate aduce la bugetul de stat circa 1,1 milioane de euro, ţinând cont de faptul că un angajator plăteşte un tarif stabilit în lei, echivalent a 200 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri