Donald Trump se pregătește să revină pe Wall Street ca mogul media și asta i-ar putea aduce o avere

Data publicării:
donald trump pe strada
Fuziunea prin care Trump (foto) își plănuiește întoarcerea la bursă ar putea deschide calea pentru aproximativ 270 de milioane de dolari în numerar care vin în Trump Media. Sursa foto: Profimedia Images

La câteva luni după ce a părăsit Casa Albă, fostul președinte Donald Trump a început să-și pună la cale întoarcerea pe Wall Street. Acea întoarcere, întârziată de ani de obstacole legale și de reglementări, este acum pe punctul de a deveni realitate și ar putea face din Trump un om și mai bogat, informează CNN.

Autoritățile de reglementare din SUA au dat în sfârșit undă verde unei fuziuni controversate între proprietarul Truth Social, Trump Media & Technology Group, și o companie cu cec în alb. Binecuvântarea de la Securities and Exchange Commission (SEC) înlătură ultimul obstacol major care împiedică tranzacția.

Fuziunea, dacă va fi aprobată de acționari, ar deschide calea pentru ca Trump Media să devină o companie cotată public – una în care Trump va deține un pachet de acțiuni dominant, care ar putea valora miliarde.

Digital World Acquisition Corp., firma de cecuri în alb, a anunțat că, miercuri, SEC a semnat mandatul de fuziune pentru tranzacție. O dată pentru votul acționarilor va fi stabilită până vineri.

„Se pare că această înțelegere va ajunge la linia de sosire acum – după mai bine de doi ani de întârzieri”, a spus Jay Ritter, profesor de finanțe la Universitatea din Florida.

Miza lui Trump ar putea valora 4 miliarde de dolari

Acțiunile Digital World, o companie de achiziții cu scop special, sau SPAC, au crescut cu 15% pe piatra de hotar majoră. Stocul aproape s-a triplat în acest an, alimentat de succesul politic al lui Trump la primarul prezidențial republican, iar acum progresul fuziunii.

Ritter estimează că fuziunea ar putea deschide calea pentru aproximativ 270 de milioane de dolari în numerar care vin în Trump Media, fonduri pe care compania ar putea alimenta creșterea Truth Social.

Trump urmează să dețină o poziție dominantă în noua companie combinată, deținând aproximativ 79 de milioane de acțiuni, potrivit noilor dosare la SEC.

Miza fostului președinte ar fi evaluată la 4 miliarde de dolari, pe baza prețului de tranzacționare actual al Digital World de aproximativ 50 de dolari.

Desigur, după cum notează Ritter, i-ar fi foarte dificil lui Trump să traducă acea bogăție de pe hârtie în numerar efectiv.

Trump nu numai că ar fi supus unei perioade de blocare care l-ar împiedica pe el și pe alți insideri să vândă până la șase luni de la fuziune, dar averea noii companii ar fi strâns asociată cu fostul președinte. Acest lucru ar putea îngreuna mișcările lui Trump, să vândă chiar și după expirarea perioadei de blocare.

„Acesta este un stoc de meme”

Mai mult, există întrebări majore cu privire la evaluarea vertiginoasă care este plasată acestei companii media.

„Acesta este un stoc de meme. Evaluarea este total separată de valoarea fundamentală a companiei”, a spus Ritter.

Prețul acțiunilor Digital World evaluează compania la aproximativ 8 miliarde de dolari pe o bază complet diluată, care include toate acțiunile și opțiunile care ar putea fi convertite în acțiuni ordinare, potrivit Ritter.

El a descris acea evaluare ca fiind „nebunească”, deoarece Trump Media generează puține venituri și consumă numerar.

Noile dosare la SEC indică faptul că veniturile Trump Media s-au ridicat la doar 1,1 milioane de dolari în trimestrul al treilea. Compania a înregistrat o pierdere de 26 de milioane de dolari.

De când fuziunea a fost propusă pentru prima dată în octombrie 2021, au apărut întrebări juridice, de reglementare și financiare cu privire la tranzacție.

În noiembrie, contabilii au avertizat că Trump Media consumă numerar atât de repede încât s-ar putea să nu supraviețuiască decât dacă fuziunea mult întârziată cu Digital World este finalizată în curând.

Directorii lui Trump aplaudă unda verde dată de SEC

„Truth Social a fost creat pentru a servi drept port sigur pentru libera exprimare și pentru a le da oamenilor vocea înapoi”, a declarat directorul general al Trump Media, Devin Nunes, un fost congresman republican, într-un comunicat. „În continuare, ne propunem să ne accelerăm munca pentru a construi o autostradă pentru libertatea de exprimare în afara stăpânirii înăbușitoare a copmaniilor Big Tech.”

Eric Swider, directorul general al Digital World, a descris aprobarea SEC drept o „piatră de hotar semnificativă” și a spus că directorii sunt „immens de mândri de pașii pe care i-am făcut pentru a avansa” fuziunea.

Unul dintre ultimele obstacole rămase este ca acționarii Digital World să aprobe fuziunea într-un vot viitor.

Acţionarii au un stimulent enorm să aprobe afacerea, deoarece dacă fuziunea eşuează, firma de cecuri în alb ar fi obligată să lichideze. Acest lucru ar lăsa acționarii cu doar 10 USD pe acțiune, comparativ cu 50 USD pe piață în prezent.

„Oricine deține acțiuni și votează împotriva fuziunii este nebun”, a spus Ritter, profesorul.

„Din nou, aș putea argumenta că toți cei care dețin acțiuni DWAC sunt nebuni”, a adăugat el, referindu-se la veniturile slabe ale companiei și la evaluarea consistentă.

Matthew Tuttle, CEO al Tuttle Capital Management, a spus că nu este surprins de suișurile și coborâșurile din jurul acestei fuziuni.

„Lucrul cu Trump și orice este legat de Trump, că îl iubești sau îl urăști, va fi o dramă”, a spus Tuttle, care a achiziționat opțiuni pentru a cumpăra acțiuni Digital World în contul său personal. „Serios, nu m-aș fi așteptat la nimic mai puțin.”

În continuare, Tuttle a spus că prețul acțiunilor Trump Media va trăi și va muri după cum se desfășoară totul pentru Trump personal - de la problemele sale legale până la potențiala sa revenire la Casa Albă.

„Orice lucru optimist pentru Trump va fi optimist pentru acțiuni”, a spus Tuttle.

Trump nu este străin de Wall Street, unde are o istorie, dar una marcată de faliment.

Deși Trump nu a depus niciodată faliment personal, el a depus patru falimente de afaceri - toate legate de cazinourile pe care le deținea în Atlantic City.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri