Dragnea vrea Comisie Naţională pentru moneda euro

Data actualizării: Data publicării:
euro
Sursa foto: Getty Images

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că va fi înfiinţată Comisia Naţională pentru aprobarea planului de fundamentare a aderării la moneda Euro în 2024, din care vor face parte reprezentanţi din Academia Română, Preşedinţie, Guvern, părţi interesate din societatea civilă, alte instituţii, structurile asociative ale autorităţilor locale.

curs euro leu bani lei bancnote_shutterstock_783456736
Foto: Shutterstock

”Doamna prim-ministru ne-a informat că în această săptămână prin HG se va înfiinţa Comisia Naţională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare şi de Aderare la Moneda Euro până în 2024, comisie din care vor fi invitaţi să facă parte reprezentanţi din Academia Română, Preşedinţie, Guvern, părţi interesate din societatea civilă, alte instituţii, structurile asociative ale autorităţilor locale, în aşa fel încât până la 15 noiembrie cel mai târziu calendarul de implementare şi planul de acţiune şi de măsuri să fie aprobat, pentru ca începând cu 1 ianuarie 2019 să se implementeze aceste măsuri”, a declarat Liviu Dragnea, după o întâlnire a liderilor PSD, informează News.ro.

România nu pare a duce însă lipsa unui comitet care să se ocupe de trecerea la Euro. În cadrul Băncii naționale a României funcționează un alt comitet de trecere la moneda unică. Comitetul a fost înfiinţat în luna februarie 2010 şi la momentul respectiv era format din aproximativ 40 de persoane, reprezentând membrii Consiliului de administrație, conducerea direcțiilor de specialitate care asigură nemijlocit îndeplinirea funcţiilor de bază ale băncii centrale, precum şi un număr semnificativ de consilieri şi experţi.

Problema principală a României, în privința trecerii la Euro, pare a fi cea nu absența vreunui comitet, ci politicile fiscale practicate de Guvern, contrare celor monetare promovate de către Banca Națională. O altă problemă este gradul redus de competitivitate al economiei românești. Evoluții economice pozitive din punct de vedere al aderări la UE și criteriilor de la Maastricht, cum ar fi dobânda medie pe piața bancară, inflația, deficitul bugetar și de cont curent au fost afectate în sens negativ, în ultimul an, de politicile bugetare ale Guvernului, au acuzat mai mulți economiști recent.

Unii, cum ar fi Aura Socol, profesor de economie al ASE București, au atras atenția că aderarea la UE în absența convergenței economice reale se va solda cu șomaj în creștere și inflație deoarece nu va mai exista posibilitatea reglajelor economice prin cursul de schimb leu-euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri