ECONOMISIRE. Românii depun mai puţini bani în banci

Data publicării:
01012013 20m 20bani 20banci-47136

În timp ce companiile au scos bani din conturi, populaţia a pus totuşi bani deoparte, chiar dacă mai puțini decât în ultimul an și jumătate. La sfârşitul anului trecut, depozitele din bănci ale populaţiei însumau aproape 124 de miliarde de lei, cu 1,6 miliarde de lei peste valoarea din trimestrul anterior.

Cu un an înainte, însă, oamenii au pus deoparte cu 2,7 miliarde de lei mai mult. Atunci, ca și acum, românii au fost atraşi de ofertele de economisire ale băncilor, în special de cele pentru valută. Dovadă că depozitele în euro şi dolari au avansat cu 3%, în timp ce economiile în lei au stagnat.

Firmele au mai mulți bani în bănci decât populația

În criză de lichidităţi, firmele au fost însă nevoite să apeleze la banii din conturi. Pe final de an, companiile mai aveau în bănci 191 de miliarde de lei, cu aproape 7 miliarde de lei mai puţin. În ciuda scăderii, firmele au în continuare mai mulţi bani în bănci decât populaţia, în jur de 60% din totalul economiilor.

După ce se trage linie pe întreg anul, 2012 a fost un an mai bun pentru bănci faţă de precedentul. Sumele economisite de populaţie şi de firme au avansat cu 1,7%. La sfârşitul anului trecut, aproximativ 15,7 milioane de români aveau deschise depozite la băncile din România, arată informațiile Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri