Economiștii opoziției prezic o criză ca în Argentina

Data actualizării: Data publicării:
lacat

Florin Cîțu, vicepreședinte PNL și economist important al opoziției, vede asemănări izbitoare între România și Argentina. El spune că populismul guvernamental ne va aduce la criză. Mai avem puțin până la aceasta, a avertizat luni el, într-o postare pe un site de socializare.

Cîțul menționează mai mulți indicatori economici care ar fi similari între România și Argentina, printre care deficitul bugetar aflat în jurul valorii de 3%, datoria publică aproximativ 40% din PIB. Nu în ultimul rând Cîțu spune că ar fi vorba de aceleași politici populiste atât pe continentul sud-american cât și în România. ”Este prea târziu pentru România să evite o criză de proporţii ... rămâne să aflăm cât o să fie de dureroasă”, crede economistul din opoziție.

Redăm postarea sa: ”Argentina a cerut de la FMI un împrumut de 30 de miliarde de dolari. Este în criză. Din nou.De ce este importantă Argentina pentru România? Simplu. În perioada 2009- 2014 deficitul bugetar avea o medie de 2.9% pe an iar datoria publică de 40% din PIB. Adică în fiecare an se jucau cu focul şi încărcau bugetul cu măsuri populiste. O mare parte din măsurile respective au fost copiate de Dragnea în programul lui de guvernare. Ah, şi încă ceva rata inflaţiei era pe 4%.

Astăzi cu un deficit de 6% şi o datorie publică de 50% din PIB (sub nivelul de 60% nu?) şi o rată a inflaţiei de 25% (când inflaţia scapă de sub control pentru că politica monetară este condusă politic), Argentina este din nou în criză. Bineînţeles că în 2015-2017 guvernul de la Buenos Aires spunea că aşa ceva nu se poate întâmpla.

Sunt multe lucruri similare între Argentina şi România. De la măsurile populiste la retorica oficială care spune că deficitele bugetare şi de cont curent nu contează. Şi nici datoria publică. Ei, uite ca toate contează. Dar mai există ceva asemănător şi are o importanţă majoră pentru sănătatea unei economii.

În Argentina sectorul financiar-bancar a scăzut din importanţă ca procent din PIB de la 60% la 20%. Acest lucru arată de cele mai multe ori ca guvernul are o politică anti-investitori străini (...) Şi în România sectorul financiar bancar scade pentru că nimeni nu mai vine să investească. România şi Argentina aşteptau să primească invitaţia de a intra în OECD în Mai 2018. Dar în ambele cazuri vedem două economii care se îndepărtează de structurile şi valorile pe care le respectă ţările membre OECD. România şi-a distrus şansele prin atacul la justiţie şi retorică bolşevică împotriva sectorului privat. Argentina a intrat în criză. Dar ambele ţări încă mai speră într-un miracol.

Am mai spus şi o repet, este prea târziu pentru România să evite o criză de proporţii..rămâne să aflăm cât o să fie de dureroasă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Piesa "Water" a făcut-o celebră, nisipul a îmbrăcat-o la Met Gala. Tayla, luată pe sus de 4 bărbați și cărată...
Film Now
Filmul care dă startul sezonului cinematografic de vară cu un debut dezamăgitor: 28 de milioane de dolari, în...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Demi Moore, răvășitoare la MET Gala 2024, într-o rochie cu un croi extravagant. Actrița, prima persoană care...