Sari la conținut

Efectele furtunii. Distribuitori de energie amendați de ANRE

Distribuitorii de energie care nu au reluat la timp alimentarea cu energie electrică în zonele afectate vor fi amendați. Anunțul a fost făcut de șeful ANRE.

Companiile care nu au reluat alimentarea cu curent în termen de 48 de ore în mediul urban și 72 de ore în mediul rural, termenele limită pentru situații de acest fel, vor fi amendate cu câte 200.000 de lei pentru fiecare linie nepusă în funcțiune.

Sute de localități au rămas fără energie electrică în urma furtunii din vestul țării. 

Am demarat la Enel și Electrica o acțiune de verificare, să vedem dacă au respectat prevederile legale, potrivit cărora trebuie să alimenteze toți consumatorii din mediul urban în 48 de ore, iar pe cei din mediul rural în cel mult 72 de ore de la producerea evenimentului, în cazul unei furtuni deosebite, cum a fost cea de duminică. Acolo unde nu s-a respectat această prevedere, vom aplica o amendă de până la 200.000 de lei pentru fiecare zonă care nu este alimentată”, a spus șeful ANRE, Niculae Havrileț.

În urmă cu două zile, premierul Mihai Tudose s-a arătat nemulțumit de modul în care echipele companiei de electricitate Enel au reacționat în ceea ce privește restabilirea alimentării cu energie a localităților afectate de furtună.

Pe de altă parte, compania E-Distribuţie Banat a anunţat că a reluat alimentarea cu electricitate a peste 95% din clienţii pentru care furnizarea a fost afectată de furtună.

În regiune au avut loc condiţii meteo excepţionale, extreme, a căror violenţă a afectat funcţionarea reţelelor de electricitate, ca urmare a vântului puternic care a atins peste 100 km/h.

Ca urmare a eforturilor echipelor E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor, inclusiv în cursul nopţii, a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 215.000 de clienţi, astăzi (miercuri, n.r.) la ora 10:00”, arată un comunicat al companiei.

În prezent se află pe teren 91 de echipe, din care 68 ale E-Distribuţie şi 23 ale firmelor contractoare, iar intervenţiile vor continua până la restabilirea integrală a alimentării cu electricitate, spun oficialii distribuitorului.