Hidroelectrica, colac de salvare pentru finanțele țării

Data actualizării: Data publicării:
hidroelectrica

Hidroelectrica ar obține un miliard de euro din listare, dar banii ar trebui să meargă la bugetul de stat, spune Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei.

Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an, însă acești bani ar trebui să meargă la bugetul de stat, întrucât producătorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri, a declarat, luni, Remus Borza, potrivit Agerpres.

"Hidroelectrica are rezerve de 2,2 miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro cash în depozite bancare. Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica și n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori, ori asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 și 10 miliarde de euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanțe poate să mai intre un miliard de euro", a spus Borza, care în prezent este deputat ALDE.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica nu are nevoie de banii care vor fi obținuți din privatizare.

"Este motivul pentru care am cerut încă din 2014 schimbarea metodologiei de privatizare. Actuala metodologie aprobată în 2013 vizează majorarea de capital prin emitere de acțiuni noi, iar banii să devină venit la companie. Metoda (propusă — n.r.) ar fi ca statul să își vândă din deținerea sa de 80% din capitalul social acel pachet rezidual de 15%. Și atunci evident că banii s-ar face venit la bugetul de stat, în trezoreria Ministerului de Finanțe. Astăzi noi nu mai avem nevoie de banii investitorilor", a continuat fostul administrator.

Borza a susținut că, dacă Hidroelectrica va fi listată, activitatea companiei va fi mai transparentă, iar controlul va fi mai mare, odată cu majorarea numărului de acționari.

A doua metodă menționată de Borza ar putea fi preferată de stat în condițiile în care nevoile de finanțare ale statului sunt mari, în special pentru acoperirea deficitului bugetar.

Guvernul a aprobat, prin memorandum, programul de convergență 2017-2020. Una dintre măsurile cuprinse în program este introducerea de la 1 iulie a unui mecanism de plata defalcată a TVA, aplicat în prima fază de instituțiile publice. De asemenea, la fel ca în 2017, și in 2018, companiile de stat vor fi obligate să repartizeze acționarilor minimum 90% din profit, sub formă de dividende. Programul mai prevede reducerea cu până la 10% a cheltuielilor de funcționare a instituțiilor publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri