Mesaj al secretarului american pe Energie: Lucrați împreună cu companiile care investesc

Data actualizării: Data publicării:
180918_RICK-PERRY_IOHANNIS_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La doar câteva zile după ce Agenția de Resurse Minerale a propus înjumătățirea cotei de investiții efectuate ce pot fi recunoscute pentru deducere la calcul profitului impozabil, secretarul de stat american pentru Energie, Rick Perry, a criticat voalat măsura. România trebuie să lucreze împreună cu firmele ce fac explorări în Marea neagră, mesaj adresat în condițiile în care partea română a avut mai degrabă atitudini rigide in relațiile cu ExxonMobil și OMV.

180918_RICK-PERRY_IOHANNIS_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fără a intra în bucătăria ultimelor propuneri românești privind taxarea companiilor care exploatează gaze în Marea Neagră, oficialul american a spus marți că se așteaptă la o colaborare bună între stat și companiile care au făcut deja investiții în exploatare.

”Perspectiva proiectelor de petrol și gaze din Mare Neagră este semnificativă, companiile sunt pregătite să ia deciziile finale de investiții după ce au cheltuit milioane de dolari pentru prospectare. Credem că cea mai bună abordare pentru Marea Neagră este să lucrați îndeaproape cu companiile care au făcut deja investiții în explorare”, a spus Rick Perry într-o intervenție avută la summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, eveniment găzduit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Referirea la investiții făcute deja în exploatare pare a avea legătură cu dorința părții române de a micșora cota de investiții ce poate fi dedusă din profit pentru stabilirea impozitului de plată.

Săptămâna trecută, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a transmis senatorilor din Comisia pentru buget o propunere care răstoarnă calculele pentru exploatările de gaze din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media.ro surse din Parlament.

Propunerea ANRM vine pe fondul atacurilor lansate de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov – eminența cenușie a PSD în economie – la companiile străine care vor să investească în Marea Neagră.

Pe scurt, propunerea ANRM, așa cum arată documentul atașat, produce următoarele două efecte majore:

  • Crește impozitul suplimentar ce urmează a fi plătit de companiile care exploatează gazele din Marea Neagră (pe diferite trepte, în funcție de o grilă de prețuri, puteți vedea în document pragurile)
    – Scade procentul cheltuielilor deductibile care vor fi luate în calcul la stabilirea impozitării. Astfel, propunerea ANRM arată că deducerea investițiilor poate ajunge la 30% din valoarea impozitului suplimentar, față de 60% în versiunea actuală a legii.

În urmă cu două săptămâni OMV a promis investiții de aproximativ un miliard de euro, aceasta dacă România va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil.

Un alt aspect menționat de Perry a privit un parteneriat energetic care pare a fi din ce în ce mai conturat în Europa, cel dintre Germania și Rusia.

„Președintele Trump a fost foarte clar când și-a exprimat opoziția față de proiecte care sunt în contradictoriu cu ideea de diversficare energetică, mai exact Nord Stream 2. Apelul său este să înaintăm cu proiecte de infrastructură specifice, să extindem diversificarea energetică, să avem un acces mai mare și să reducem barierele în ceea ce privește comerțul de energie”, a spus Perry. El a făcut și referiri la dependența energetică a Europei față de Rusia.

„Securitatea energetică este esențială pentru securitatea națională și securitatea enegetică transatlantică este fundamentală pentru securitatea națională a oricărei țări. Energia nu ar trebui să fie folosită vreodată ca mijloc de coerciție politică sau ca o amenințare la adresa securității naționale. Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru țările din Europa de Est și Centrală care continuă să aibă dificultăți în ceea ce privește energetica din cauza dependenței de un singur furnizor și posturii agresive a Rusiei. De când invazia Rusiei în Crimeea și amenințarea întreruperii furnizării, dependența Europei de gazul rusesc a fost doar în creștere, de la 32 % la peste 40%. Acest lucru este îngrijorător. Acum un secol Winston Churchill a recunoscut siguranța pe care ți-o dă petrolul. Cu siguranță ar spune astăzi același lucru despre gazul natural”, a spus oficialul american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri