Exclusiv 15 ani de la victoria României la Haga. Aurescu: Țara noastră a obținut „unica extindere de jurisdicție suverană după 1918”

Data publicării:
Consilierul prezidențial Bogdan Aurrescu.
Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia

Astăzi se împlinesc 15 ani de la victoria României la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, când țara noastră a câștigat procesul cu Ucraina, obținând cea mai mare extindere teritorială de după 1918. România a câștigat atunci aproape 10.000 de kilometri pătrați de platou continental în jurul Insulei Șerpilor, zonă ce găzduiește zăcăminte generoase de gaze naturale. Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe și șeful echipei de avocați care a reprezentat România la Haga, a declarat pentru Digi24 că miza principală a procesului au fost tocmai resursele de hidrocarburi, care vor asigura țării noastre poziția de cel mai important producător de gaze naturale din UE. Tot cu ocazia acestei aniversări, Bogdan Aurescu urmează să-și preia oficial poziția de judecător al Curții de la Haga, obținută în premieră de România la cea mai importantă instanță internațională.

„România a câștigat și obținut (pe 3 februarie 2009 - n.r.) unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane după 1918. Este un teritoriu de aproape 10.000 de kilometri pătrați, platou continental, zonă economică exclusivă, suprafață echivalentă cu cea a unui stat mai mic, adică 80% din suprafața care se afla atunci în dispută. Era și finalul unei dispute care începuse 40 de ani mai devreme, negocierile declanșate în 1986, la acel moment cu Uniunea Sovietică.

Foarte relevant, hotărârea a fost a suta hotărâre a Curții (de la Haga - n.r.), adoptată cu unanimitate, fără opinii separate, ceea ce reprezintă până în momentul de față unica astfel de decizie din istoria Curții. Și este și o hotărâre-reper în jurisprudența internațională în materie, pentru că a fost folosită ulterior ca model pentru soluționarea tuturor cazurilor similare de la Curte sau de la alte instanțe.

Și, nu în ultimul rând, este și o dovadă a calității profesionale a echipei pe care am avut onoarea să o conduc, atât juriști din Ministerul de Externe, cât și specialiști din alte instituții, și, în sfârșit, un exemplu într-o regiune foarte încărcată de conflicte deschise, că diferendele se pot rezolva și pe cale pașnică și în mod durabil”, a declarat Bogdan Aurescu sâmbătă, într-o intervenție la Digi24.

Miza procesului de la Haga: resursele energetice

Fostul șef al echipei de avocați care a reprezentat țara noastră la Haga a mai spus că victoria în acest proces va asigura țării noastre poziția de cel mai important producător de gaze naturale din UE.

„Accesul la resursele energetice, la hidrocarburi, a fost miza principală a procesului de la Haga și o bună parte din proiectul Neptun Deep se desfășoară pe teritoriul câștigat la Haga în 2009. (...) În momentul în care va începe exploatarea, România devine cel mai mare producător de gaze naturale din UE, un exportator net de gaze naturale, ceea ce permite și consolidarea securității energetice a României, dar și a statelor vecine, de exemplu Republica Moldova.”

Aurescu, de la avocat la judecător la Haga

Aniversarea victoriei de la Haga are o semnificație deosebită pentru Bogdan Aurescu în acest an: peste câteva zile se va instala oficial în scaunul de judecător al Curții Internaționale, pozișie câștigată de țara noastră în detrimentul Rusiei.

„Este extrem de onorant să fiu primul român care devine judecător al celei importante instanțe internaționale, care decide harta și politică, și teritorială a lumii, folosind ca singur criteriu aplicarea strictă a dreptului internațional. Este și un succes excepțional pentru România, să fii ales cu 117 voturi de către Adunarea Generală ONU și 9 voturi în Consiliul de Securitate, înseamnă peste 60% din statele membre ONU.

Într-adevăr, este simbolic că această preluare a mandatului meu la Curte, pe 6 februarie, coincide cu această aniversare, ca un pod peste timp. Voi trece în exact același de la calitatea de agent - adică de reprezentant al României în fața judecătorilor - de cealaltă parte a sălii, în roba de judecător al Curții care decide diferende complicate”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri