Panouri fotovoltaice. Ce acte îți trebuie pentru a accesa fonduri de la stat

Data publicării:
panouri solare

La sfârşitul lunii martie, românii vor putea beneficia de fonduri europene de 100 de milioane de euro pentru montarea de panouri fotovoltaice. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat vineri că s-a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru instalatori, pentru că foarte mulţi nu au apucat să facă acest lucru, iar interesul este ridicat. Procedura prin care oamenii pot primi până la 90% din valoarea totală a unui sistem fotovoltaic este una foarte simplă.

Statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă. Reprezintă până la 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

„Se pot bucura undeva la 30.000 de proprietari de imobile, 30.000-35.000, depinde de valoare solicitată la nivel naţional în cadrul programului”, spune Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Pentru obţinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Apoi mai trebuie făcut un singur pas.

Cornel Brezuică, preşedinte Administraţia Fondului pentru Mediu: „În termen de 90 de zile trebuie să obţină un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după aceea urmeză montajul”.

Montarea este destul de uşoară pentru cei care au experienţă în domeniu. Sistemul furnizează energia necesară consumului instant pentru o gospodărie normală, spune Cristian Sanda, reprezentant al unei firme de instalări.

Energia produsă de panourile fotovoltaice poate fi monitorizate foarte uşor cu ajutorul unei aplicaţii.

Cristian Sanda: „Aici practic arată instant energia produsă, în situaţia de faţă 110 kilowatts/h, dar nu e soare”,

Ce se întâmplă cu surplusul de energie?

Cristian Sanda: „Îl liverzi în reţeaua naţională, de unde poţi primi şi bani. Va fi plătit de către furnizorul de energie electrică”.

Lista instalatorilor aprobaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu va fi publicată pe site-ul AFM pe 15 martie, iar la sfârşitul lunii cei care vor să primească bani pentru panouri vor putea să depună cererile la firmele de specialitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri