Premierul Orban, despre intenția Exxon de vânzare a participației la Marea Neagră: Ne dorim pe cineva din zona parteneriatelor noastre

Data publicării:
platformă extracție gaze și petrol
Legea offshore a cunoscut o serie de transformări din cauza unor interese politice Foto: Guliver/GettyImages

ExxonMobil caută cumpărători pentru exploatarea de gaze pe care o deține în Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep. Agerpres a transmis, luni, o știre pe surse potrivit căreia americanii s-ar afla în negocieri cu rușii de la Lukoil și cu polonezii de la PGNiG, dar discuțiile cu partea rusă ar fi mai avansate pentru a-și vinde participația de 50 la sută pe care o deține. 

Întrebat, luni seara, la Digi24, dacă ne-am putea trezi în felul acesta cu ruși care să exploateze gazele din platoul nostru continental de la Marea Neagră, premierul Ludovic Orban a spus că „se pare că Exxon a luat decizia să testeze vânzarea” participației de 50 la sută pe care o au la acest proiect, în condițiile în care restul de 50 la sută este deținut de OMV Petrom.

„Sigur că ne dorim un partener – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participația”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Ludovic Orban, adăugând că „există și alte oferte”.

Ludovic Orban spune că nu există niște negocieri propriu-zise cu Lukoil. Compania rusă doar a cerut niște informații legate de acest proiect, iar asta nu înseamnă că s-a luat o decizie de vânzare către Lukoil, sunt și alți investitori interesați să cumpere, a subliniat premierul României. „De altfel, există un posibil consorţiu care să cuprindă OMV, Romgaz şi încă o altă companie, care poate să genereze o ofertă care să determine Exxon să ia o decizie care să fie benefică”, a punctat premierul.

„Oricum, până la urmă și noi suntem implicați, într-un fel, în această decizie” - a reliefat Ludovic Orban.

Premierul este de părere că decizia de retragere a Exxon a fost determinată și de „bulibășeala” pe care a adus-o fosta guvernare PSD în legislație. „De ce au luat decizia asta, nu mă întrebaţi, dar, dacă stăm și ne uităm la Ordonanța 114, dacă stăm și ne uităm la bulibăşeala privitoare la legislaţia în domeniul taxării exploataţilor offshore şi la toate promisunile făcute de guvernările PSD și neonorate şi la practic schimbările peste noapte ale diferitelor poziţii ale Guvernului putem să găsim un răspuns la aceaste decizie”.

 

Ministrul Economiei: Exxon să folosească transferul de licență

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a transmis luni seara un comunicat de presă în care afirmă că exploatările de la Marea Neagră reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. „Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislataţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă”, le sugerează americanilor Virgil Popescu.

„Operaţiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate naţională şi recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a transmis ministrul Economiei.

El a repetat că și-ar dori ca Romgaz să fie parte din viitorul consorţiu care va exploata acest perimetru.

 

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri