Transelectrica, amendată pentru lipsa investițiilor

Data publicării:
Transelectrica

Transelectrica, compania operator de transport al Sistemului Energetic Național, a fost sancționată pentru nerespectarea programului de investiții. În toamna anului trecut compania avertiza că măsura decisă de Guvern, de a obliga companiile la care acesta este acționar să plătească dividende egale cu 90% din profiturile obținute, va lăsa Transelectrica fără banii necesari de investiții.

Amendă de 16.000 de lei pentru Transelectrica din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. Sancţiunea vine după ce s-au făcut mai puţine investiţii decât cele programate. Mai exact, 38% din cât ar fi trebuit în 2014, 46% în 2015, 30% în 2016 şi la fel şi în 2017, potrivit notei de informare transmisă de conducerea companiei. ANRE a considerat că a fost pus în pericol Sistemul Energetic Naţional, care în acest moment este într-o stare critică. De altfel, în ultimii doi ani au avut loc mai multe avarii la reţeaua Transelectrica. Cea mai recentă, în toamna anului trecut, a lăsat fără curent mai multe cartiere din Capitală.

În toamna anului trecut Transelectrica trăgea un semnal de alarmă privind decizia Guvernului de a obliga companiile la care este acționar majoritar să plătească dividende egale cu 90% din profitul obținut.

"Trebuie avut însă în vedere că orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de către companie încă din semestrul I al anului 2018 a unor finanțări noi pe termen mediu și lung în vederea realizării proiectelor de investiții strategice aprobate de către ANRE și Ministerul Economiei în planul de dezvoltare pe 10 ani. Proiectele majore incluse în planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse în Planul European de dezvoltare a rețelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport al Energiei – n.r.). Subliniem că printre aceste proiecte se numără și 6 Proiecte de Interes Comun European (eligibile pentru a primi finanțări nerambursabile de la UE – n.r.)", se arătaîntr-un document adresat acționarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri