Eximbank va administra schema de garantare a creditelor pentru aproape 600 de companii mari

Data publicării:
bani investitii
Creștere economică de doar 0,1% în primele trei luni ale anului. Datele făcute publice azi de INS. Foto: Getty Images

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care Eximbank va administra schema de garantare a accesului companiilor mari la credite pentru capital de lucru şi investiţii. Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, a anunțat, joi, că la această schemă de creditare se încadrează aproximativ 600 de companii care au o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei fiecare, transmite Agerpres.

"Un alt program de sprijin din cadrul Planului de investiţii şi relansare economică (...) este programul de facilitare a accesului la credite pentru capital de lucru şi investiţii pentru companiile mari, companiile care nu sunt IMM-uri. Astfel, a fost adoptată ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Eximbank, care transformă această bancă în administrator de schemă de garantare pentru un astfel de produs. Practic, se creează cadrul legal prin care Eximbank poate să administreze această schemă de garantare pentru credite pentru investiţii şi capital de lucru pentru companii mari cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei", a declarat Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

Potrivit oficialului din Executiv, programul a fost iniţial notificat la Comisia Europeană cu un plafon de garanţii de 8 miliarde de lei şi cu posibilitatea suplimentării.

El a adăugat că numărul estimat al beneficiarilor care pot avea acces la acest produs este de 600 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape 580 de miliarde de lei şi un număr de salariaţi de 1,7 milioane.

Un procent de până la 80% dintr-un credit contractat va fi garantat de stat, potrivit premierului Ludovic Orban.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri