Ziua revoluției fiscale. Euro atinge maximul ultimilor cinci ani

Data actualizării: Data publicării:
bani euro teanc shutterstock_127466858

Cursul leu-euro a depășit miercuri pragul de 4,6 lei și a urcat la nivelul de 4,6198, anunță Banca Națională a României. Este cel mai mare curs înregistrat în ultimii cinci ani și patru luni.

Acesta reprezintă o creștere a monedei europene cu 0,5%, respectiv cu 0,0230 lei față de cursul de marți, când euro a fost cotat cu 4,5968. Este cel mai slab leu din ultimii cinci ani și patru luni.  Evoluția este una normală în condițiile în care de câteva zile pe piața interbancară moneda europeană era cotată cu peste 4,6 lei.

Creșterea semnifică o scumpire a importurilor care asigură cea mai mare parte a consumului populației și o degradare a puterii de cumpărare în condițiile în care multe facturi ale populației sunt echivalate la valoarea lor în euro. Deasemenea cresc și valorile în lei la ratele pentru creditele luate în euro.

Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România, a declarat pentru Agerpres, că piața a reacționat după comentariile băncii centrale, care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs și una mai redusă de ratele de dobândă.

De asemenea, Horia Braun, economistul-șef al BCR, pune evoluția cursului pe seama mesajului transmis de guvernatorul Isărescu în conferința de presă de marți. "Totuși, aș vrea să precizez că fluctuația de circa 0,6% nu e ceva neobișnuit pe o piață valutară cu flotare liberă, atât că ne obișnuisem noi în perioadele recente cu o volatilitate mai mică. Interpretarea mea a ceea ce a anunțat BNR ieri este că, din punctul lor de vedere, pe care îl consider foarte corect, este preferabil să avem o volatilitate mai mică a dobânzilor, a ROBOR, decât a cursului, în condițiile în care pe o piață liberă nu pot fi controlate toate variabilele în același timp. Cum cursul euro/leu părea țintuit de ceva vreme în pragul lui 4,60, era un echilibru instabil acolo, fiindcă exista percepția puternică în piață că acel nivel e apărat strict de BNR. Noua retorică a băncii centrale a semnalat însă că această redută poate fi cucerită. Asta nu înseamnă însă că nu mai există opreliști pentru deprecierea leului și mai ales nu din cauza măsurilor așteptate din partea Guvernului, care cred ca au avut o influență nesemnificativă asupra evoluției monedei naționale de ieri", a explicat Horia Braun. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri