Sari la conținut

Bugetul TVR creşte de la 28 de milioane de euro la 211 milioane de euro

Televiziunea publică va primi, potrivit proiectului de buget ajuns în dezbatere publică, 950 de milioane de lei. O creştere de 760% faţă de anul trecut, când TVR avea alocate 125 de milioane de lei. Bugetul anului 2017 preia integral finanţarea televiziunii publice, după ce a fost eliminată taxa radio-tv. Şi nu doar o preia, ci o şi dublează. Taxa aducea, anual, până la 75 de milioane de euro, la care s-au adăugat, în 2016, aproape 28 de milioane de euro de la buget. Anul acesta, alocarea de bani publici reprezintă echivalentul a 211 milioane de euro.

În toamna anului trecut, şefii televiziunii publice spuneau că eliminarea taxei radio - TV va duce instituţia în incapacitate de plată. Cele peste 70 - 75 de milioane de euro colectate anual din taxă reprezentau aproximativ trei sferturi din bugetul TVR.

Eliminarea taxei, plătită până acum obligatoriu de toate persoanele fizice care aveau un contract cu o companie de furnizare a electricităţii, a venit pe fondul datoriilor enorme pe care postul public le-a adunat de-a lungul anilor.

La finele lui 2015, TVR avea datorii de peste 150 de milioane de euro. O treime din sumă reprezintă restanţe către Fisc, transmite Digi24. Cotizaţiile neachitate către organismele internaţionale i-au adus televiziunii cele mai mari dificultăţi. Anul trecut, România a fost exclusă de la Eurovision, din cauza unei datorii de 14 milioane de euro. A fost pentru prima dată în istoria concursului când o ţară a fost eliminată din competiţie.

În Parlament s-a vorbit inclusiv despre modificarea legislaţiei astfel încât TVR să poată declara insolvenţa sau declararea falimentului şi crearea unei noi televiziuni publice. Televiziunea publică emite pe 6 canale şi are 5 studiouri teritoriale.

(sursa: Digi24)

Pe aceeași temă