Bugetul TVR creşte de la 28 de milioane de euro la 211 milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
tvr

Televiziunea publică va primi, potrivit proiectului de buget ajuns în dezbatere publică, 950 de milioane de lei. O creştere de 760% faţă de anul trecut, când TVR avea alocate 125 de milioane de lei. Bugetul anului 2017 preia integral finanţarea televiziunii publice, după ce a fost eliminată taxa radio-tv. Şi nu doar o preia, ci o şi dublează. Taxa aducea, anual, până la 75 de milioane de euro, la care s-au adăugat, în 2016, aproape 28 de milioane de euro de la buget. Anul acesta, alocarea de bani publici reprezintă echivalentul a 211 milioane de euro.

În toamna anului trecut, şefii televiziunii publice spuneau că eliminarea taxei radio - TV va duce instituţia în incapacitate de plată. Cele peste 70 - 75 de milioane de euro colectate anual din taxă reprezentau aproximativ trei sferturi din bugetul TVR.

Eliminarea taxei, plătită până acum obligatoriu de toate persoanele fizice care aveau un contract cu o companie de furnizare a electricităţii, a venit pe fondul datoriilor enorme pe care postul public le-a adunat de-a lungul anilor.

La finele lui 2015, TVR avea datorii de peste 150 de milioane de euro. O treime din sumă reprezintă restanţe către Fisc, transmite Digi24. Cotizaţiile neachitate către organismele internaţionale i-au adus televiziunii cele mai mari dificultăţi. Anul trecut, România a fost exclusă de la Eurovision, din cauza unei datorii de 14 milioane de euro. A fost pentru prima dată în istoria concursului când o ţară a fost eliminată din competiţie.

În Parlament s-a vorbit inclusiv despre modificarea legislaţiei astfel încât TVR să poată declara insolvenţa sau declararea falimentului şi crearea unei noi televiziuni publice. Televiziunea publică emite pe 6 canale şi are 5 studiouri teritoriale.

(sursa: Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri