Dragnea, despre evaziune: Obiectivul nu este de a băga în puşcărie oameni de afaceri

Data actualizării: Data publicării:
dragnea inquam photos

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri, că în scurt timp trebuie modificată legislaţia în privinţa evaziunii fiscale, chiar dacă declaraţia sa va genera critici ”de la anumite unităţi militare”, el susţinând că legislaţia actuală este ”proastă”, că orice om de afaceri poate fi acuzat de evaziune fiscală şi că sunt mulţi oameni de afaceri care vor să plece din România de frică.

Dragnea a participat miercuri la lansarea ediţiei din 2018 a Schemei de Ajutor de Stat instituită prin HG 807.

Liderul PSD a susţinut că obiectivele guvernării sunt: slăbirea presiunii instituţiilor statului asupra mediului de afaceri, simplificarea procedurilor administrative pentru mediul de afaceri şi dezvoltarea unui program de prevenire şi de sprijin pentru societăţile comerciale care activează în România.

„Noi am început un proces de schimbare de atitudine a funcţionarilor publici, a instituţiilor statului faţă de mediul de afaceri, un proces care s-a construit în mulţi ani de zile şi este vorba de o mentalitate în ceea ce priveşte abordarera faţă de firmele private în mod special. Şi vorbesc de toate instituţiile de control - ANAF, alte instituţii care controlează, parchete şi aşa mai departe. Abordarea noastră este cu totul şi cu totul alta, obiectivele unei guvernări nu pot fi de a băga în puşcărie oameni de afaceri, de a închide societăţi comerciale, ci dimpotrivă, de a preveni, de a sprijini şi împreună să se construiască un sistem administrativ şi birocratic care să fie stimulativ”, a subliniat Liviu Dragnea.

El a precizat că s-a stabilit suma de un miliard de euro alocată pentru shema de ajutor de stat şi că s-a discutat despre modificarea HG 807, care în opinia PSD reprezintă „una din culmile birocraţiei - mult prea multe documente, hârtii pentru a avea acces la ajutorul de stat”. El a spus că Ministerul Finanţelor a promis că într-un timp foarte scurt această HG va fi modificată.

„N-are rost să ne mai împiedicăm cu toţii şi să ne inventăm tot felul de piedici şi tot felul de proceduri birocratice ca să avem cât mai puţine proiecte aprobate”, a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a menţionat că, în acelaşi timp, vor continua acţiunile de combatere a contrabandei şi a evaziunii fiscale.

„Dar aici vreau să fac o paranteză şi o să mai spun câteva lucruri care sigur că o să genereze astăzi şi mâine şi zilele următoare nişte critici de la anumite unităţi militare. Eu cred că legislaţia în ceea ce priveşte evaziunea fiscală din România este proastă şi creează posibilitatea pentru orice instituţie de control să-l poată acuza pe orice om de afaceri din România de evaziune fiscală. Este atât de complicată, atât de periculos gândită şi redactată, încât orice om de afaceri din România, în această secundă, poate fi acuzat de evaziune fiscală. Şi atunci, rog în mod special Ministerul de Finanţe şi ANAF şi MJ, împreună cu colegii din Parlament, împreună şi cu alte instituţii, într-o perioadă relativ scurtă să venim cu nişte propuneri serioase de schimbare a acestei legislaţii, pentru ca oamenii de afaceri din România să ştie un lucru foarte simplu: că dacă sunt cinstiţi nu au nicio problemă, iar dacă sunt necinstiţi pot avea o problemă, dar să nu mai fie în situaţia în care n-au de unde să ştie dacă nu cumva cineva a doua zi vine şi-l acuză de evaziune fiscală, el fiind convins că nu este în această situaţie”, a declarat Liviu Dragnea.

El a susţinut că „sunt mulţi oameni de afaceri români care au început să caute să-şi vândă afacerile din România pentru că vor să plece de aici de frică”.

Sursa: News.ro
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri