Explicaţii. Ce înseamnă, de fapt, veniturile suplimentare la buget şi de ce ar trebui să îngrijoreze

Data actualizării: Data publicării:
bancnote 100 lei bani romanesti
Foto: Shutterstock

Analistul fiscal Dragoş Cabat a atras atenţia asupra calculelor prezentate la rectificarea bugetară şi a explicat ce înseamnă, de fapt, veniturile suplimentare la buget.

Cifrele pe care le putem crede sunt cele de la muncă şi de la sănătate. Ele trebuie să acopere salariile în plus pe care le-a oferit guvernul.

Problema e de unde vor face rost de acei bani. E complicat să spunem că rectificarea e pozitivă, chiar dacă, matematic, avem o rectificare pozitivă, efectul ei la nivelul economic s-ar putea să nu fie aşa.

Pentru că primesc bani mai mulţi care trebuie să acopere cheltuieli de personal mai mari. Nu primesc sau li se iau bani celor care trebuie să acopere şi producerea banilor necesari pentru a echilibra bugetul.

Una dintre marile probleme era bugetul alocat transporturilor. De la începutul anului a fost unul destul de modest, care nu acoperea începerea unor noi proiecte importante. Acum au zis că vor scădea bugetul pentru că nu s-au putut cheltui banii în prima jumătate a anului şi proiectele nu sunt demarate iar şansele ca în a doua parte a anului să fie cheltuiţi aceşti bani sunt aproape de zero din moment ce nici măcar nu s-au pornit proiectele respective. Rămâne de văzut totuşi dacă vom avea proiecte importante în acest an.

Atunci când măreşti salariile la stat, salariile pe care le plăteşti din buget, din taxele respective, ai venituri suplimentare. Deci e foarte simplu să faci venituri suplimentare, mărind salariile la stat. Dar tu, în acelaşi timp, măreşti şi cheltuielile cu întreaga sumă a salariilor pe care trebuie să le plăteşti. În cazul acesta măreşti foarte tare deficitul bugetar. E exact cazul României în prima jumătate a acestui an. Deci nu e deloc un titlu de glorie să spui că ai încasat mult mai mult la buget, când banii aceştia provin din taxele pe care le-ai luat dintr-un buzunar şi le-ai băgat în celălalt buzunar, şi prin schimbarea sistemului de taxare a contribuţiilor de la angajator la angajat”, a explicat analistul Dragoş Cabat.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri