Explicațiile ministrului de Finanțe pentru deprecierea leului la o cotă istorică față de euro

Data actualizării: Data publicării:
florin-citu-digi24

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a oferite joi seară la Digi24 explicația pentru deprecierea leului până la o cotă istorică față de euro. Banca Națională a României a publicat un curs de 4,7669 lei pentru un euro, care depășeste astfel maximul istoric, înregistrat în luna ianuarie a acestui an.

A fost o mișcare care este de câteva zile, o depreciere a leului în câteva zile. Nu mi s-a părut o mișcare foarte mare astăzi, dar trebuie să ținem cont și de contextul internațional”, a spus ministrul.

Totuși, astăzi au venit și alte cifre proaste din economie. Economia crește cu 3% versus 5,5%, investițiile străine mai mici după nouă luni decât anul trecut, industria are deja trei trimestre pe negativ, am putea spune că sectorul industrial este în recesiune, dar cursul știți cum e, moneda națională e cel mai mai bine să fie liberă”, a completat Florin Cîțu.

Întrebat dacă o devalorizare a monedei naționale l-au ajuta, ministrul a răspuns: „În această poziție de ministru al Finanțelor nu aș vrea să comentez”.

Banca Națională a României a publicat un curs de 4,7669 lei pentru un euro, care depășeste astfel maximul istoric, înregistrat în luna ianuarie a acestui an.

Dacă ne uităm în aceeași zi a anului trecut, vedem că atunci euro era 4 lei și 65 de bani. Asta înseamnă o creștere de peste 11 bani pentru un euro, iar la cum arată evoluția și estimările analiștilor, creșterea nu se va opri aici.

Sunt estimări că anul viitor euro va depăsi 4 lei și 82 de bani.

Moneda națională s-a depreciat și în raport cu celelalte valute importante. Astfel, dolarul american a ajuns la 4 lei și 33 de bani, iar cotația francului elvețian a urcat la 4 lei și 38 de bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri