Fiscul anunță că este în grafic cu colectările

Data publicării:
BANI numaratoare

Fiscul anunță că este în grafic cu colectările. În 11 luni a strâns venituri fiscale, din taxe directe și indirecte plus contribuții sociale, 196 de miliarde de lei. Reprezintă 100% din ce avea în program și cu 7 la sută mai mult decât în perioada similară din 2016.

Până la sfârşitul anului, încasările Fiscului ar urma să ajungă la 214,27 miliarde de lei, adică cu aproape 15 miliarde de lei mai mult decât în 2016 și de fapt la prognoza de venituri. Ceea ce ne transmite Fiscul este că și-a îndeplinit sarcina, trasată la început de an. Doar că economia a mers mai bine decât se estima la început de an și asta... asta nu se vede la fisc.

Creșterea economică va fi mai mare decât cea anticipată. Apoi PIB-ul nominal va fi mai mare decât cel pe care s-a mers la întocmirea bugetului. Astfel dacă la început de an s-a plecat cu o prognoză de PIB de 815,2 miliarde de lei, ultimele date dau un rezultat final de 842,5 miliarde de lei, deci cu peste 27 de miliarde de lei mai mare. Și chiar și aceste cifre s-ar putea să fie depășite pentru că prețurile din economie au urcat destul de rapid pe final de an.

Prin urmare creșterea economică nu se vede în încasările ANAF. Și ar trebui pentru că o dată cu PIB-ul ar trebui să urce și impozitul net pe produs. Ceea ce ne spune că de fapt evaziunea a crescut dată fiind nouă dimensiune a economiei.

Dacă ar fi să păstrăm proporția dintre volumul de încasări fiscale ca procent din PIB, așa cum a fost el estimat la început de an și nivelul la care ajunge produsul intern brut nominal la final de an, fiscul ar trebui să aibă încasari mai mari cu 7 miliarde de lei, acestea să se adauge la cele 214 promise.

Pe datele anunțate de fisc pentru tot anul, ar reieși că veniturile fiscale ale statului scad, la 25,4% din produsul intern brut. Un minim record că pondere. S-au redus că urmare a relaxării fiscale dar și în urma faptului că încasările nu au fost pe măsură creșterii economie. Înainte să înceapă nebunia cu toate tăierile de taxe, de acum doi ani, veniturile fiscale ale statului erau în zona a 28% din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri