Guvernul a făcut împrumuturi record în luna mai. Economist: E o contradicție între optimismul Ministerului de Finanțe și prognoze

Data actualizării: Data publicării:
bani lei I
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Record după record când vine vorba de împrumuturi pe care le face statul. Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, a împrumutat în total de pe piața externă și cea internă 4,9 miliarde de euro în luna mai.

Cifrele, așa cum arată ele, reprezintă pentru această lună trei recorduri.

Vedem 3,3 miliarde de euro împrumutați de pe piața externă, cea mai mare sumă împrumutată în acest an și 7,6 miliarde de lei, adică echivalentul a 1,57 miliarde de euro luați de pe piața internă. Și aici este tot un record. În total 23,6 miliarde de lei, adică, dacă raportăm totul în euro, înseamnă 4 miliarde 870 de milioane de Euro. Este și aici cea mai mare sumă luată în cele 5 luni ale acestui an.

Potrivit calculelor realizate de profit.ro, în lunile februarie, martie și aprilie, împrumuturile totale din fiecare lună nu au trecut de 7,8 miliarde de lei, adică echivalentul a 1,6 miliarde de euro. Pentru luna mai, Ministerul Finanțelor anunțase că ar vrea să se împrumute cu 4,5 miliarde de lei pentru piața internă. Suma împrumutată, de 7,6 miliarde de lei, este însă cu mult peste. Până la împrumutul record din această lună, recordul anterior fusese în ianuarie, când au fost atrase 20,3 miliarde de lei, adică 4,19 miliarde de euro.

Totalul împrumuturilor pentru primele cinci luni ale anului a urcat astfel la 62,2 miliarde de lei, adică 12,8 miliarde de euro. Ce face statul cu acești bani? Acoperă deficitul bugetar și achită datoriile mai vechi care ajung la plată.

Costurile la care s-a împrumutat pe piața internă Ministerul Finanțelor au fost mai mici față de cele aprilie, dar peste dobânzile la care a reușit să ia bani înainte ca România să între în Starea de Urgență.

Împrumuturile statului în luna mai 2020

Piața externă: 3,3 miliarde Euro

Piața internă: 7,6 miliarde Lei (1,57 miliarde Euro)

Total: 23,6 miliarde Lei (4,87 miliarde Euro)

Împrumuturile totale ale statului în primele 4 luni din 2020

Aprilie: 5,67 miliarde Lei
Martie: 4,84 miliarde Lei
Februarie: 7,78 miliarde Lei
Ianuarie: 20,34 miliarde Lei

Împrumuturile totale ale Statului

62,2 miliarde de Lei (~ 12,8 miliarde de Euro)

Mircea Coșea: România e una dintre singurele țări care nu a venit cu un plan de relansare bine structurat și etapizat

 

Economistul Mircea Coșea a spus, la Digi24, că „începe să fie îngrijorător, deocamdată nu ne-am apropiat de linia roșie, dar ritmul în care mergem e îngrijorător”.

„Dobânzile la care noi ne împrumutăm, în comparație cu dobânzile la nivel european, sunt mai mari. Începe să apară încă o îngrijorare, o anumită poziție față de România, o poziție de neîncredere și lipsă de predictibilitate pentru că până la această dată România e una dintre singurele țări care nu a venit cu un plan de relansare bine structurat și etapizat. E o întârziere și neclaritate în politica bugetului”, a subliniat el.

Coșea a mai spus că devine îngrijorătoare și libertatea de la nivelul UE de a depăși deficitul de 3%, care s-ar putea transforma în „lipsa de grijă față de viitorul acestei țări”. El și-a exprimat temerea că ca, în locul investițiilor, să fie făcute cheltuieli cu administrația publică sau cu iz electoral.

Economistul a mai atras atenția că statul plătește datorii mai vechi din aceste împrumuturi, în timp ce alte țări le-au reeșalonat: „Nu știu dacă noi nu am făcut asta”. De asemenea, o plată ce putea fi reeșalonată ținea de achizițiile de armament.

„Solidaritatea față de sumele datorate ar fi trebuit și la cei care așteaptă să fie plătiți de stat. Sunt interese politice la mijloc. Creșterea economică pe trimestrul 1 nu e relevantă. Dacă doar 2 săptămâni din martie au coborât ritmul de creștere de la 5 și ceva la 2 și ceva, trebuie să ne îngrijorăm. E o contradicție între optimismul Ministerului de Finanțe și prognoze. Prognoza oficială arată că vom avea o cădere mare”, a spus Mircea Coșea, precizând însă că o cădere a economiei este de înțeles în condițiile date.

„Să nu uităm că suntem în an electoral. Campania continuă. (...) Ce vom face cu un milion de români din străinătate și care nu au unde să plece? Acest guvern trebuie să le găsească o cale de a-i ține în supraviețuire, adică un salariu social. E o apăsare mare pe buget. Nu avem cum să fim optimiști”, a adăugat economistul.

Mircea Coșea a concluzionat că este nevoie de un plan de reconstrucție economică, nu de relansare. „Dăm drumul la fabrici, la agricultură cum au fost ele, adică incapabile. Criza ne-a dat această oportunitate. Sper să o folosim”, a spus el.

(Redactor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri