Galerie Foto Noua bancnotă de 20 de lei are chipul Ecaterinei Teodoroiu. Ce se putea cumpăra cu acești bani la începutul secolului XX?

Data actualizării: Data publicării:
prima bancnota de 20 de lei din istorie
Prima bancnotă de 20 de lei a fost emisă de BNR în 1881 Foto: captură video Digi24

Banca Națională a României a lansat vineri prima bancnotă pe care se regăsește chipul unei femei. Este vorba despre Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial. Noua bancnotă va avea o valoare de 20 de lei și va intra în circulație de la 1 decembrie.

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a ținut cu ocazia lansării și o mică lecție de istorie și a comparat ce puteau românii să cumpere în anul 1900 cu o bancnotă de 20 de lei și ce pot cumpăra astăzi.

„La 1900, cu 20 de lei se cumpărau 83 de kg de pâine în București și numai 52 de kg de pâine la Paris, iar în prezent, la București se pot cumpăra 4,1 kilograme de pâine și la Paris numai 2 kg de pâine. Normal, Bucureștiul este mai scump decât Parisul. Bancnota de 20 de lei, făcând aceste calcule, ar putea să fie mai tare decât cea de 20 de franci elvețieni. Dar nu se face așa. Istoria are alte... Puterea de cumpărare a bancnotei nu înseamnă puterea de cumpărare a salariilor”, a arătat Mugur Isărescu. 

Noua bancnotă de 20 de lei are pe ea efigia Ecaterinei Teodoroiu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Noua bancnotă de 20 de lei are pe ea efigia Ecaterinei Teodoroiu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?

Guvernatorul Băncii Naționale a spus că aceasta este prima bancnotă românească de circulaţie care are imprimat chipul unui personaj feminin din istoria noastră.

Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei a avut la bază mai bază mai multe criterii, a arătat Mugur Isărescu.

„În primul rând, este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele Război de Reîntregire.

Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră.

Şi în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, a explicat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a bancnotei de 20 de lei.

Cum arată noua bancnotă de 20 de lei și ce elemente de siguranță are

Noua bancnotă cu valoare nominală de 20 lei, care intră în circulație de la 1 decembre, este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe. În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României.

Emisiune numismatică: Prima bancnotă de 20 de lei

Prima bancnotă de 20 lei a fost emisă de Banca Naţională a României în anul 1881.

La 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României. Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți.

Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100 lei.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri