Giorgia Meloni apără taxarea băncilor. „Aș face-o din nou”, spune prim-ministrul Italiei

Data publicării:
giorgia meloni vorbeste cu ziariștii italieni si are în față multe microfoane
„Aș face-o din nou. Pentru că cred că trebuie făcute lucrurile corecte", spune Giorgia Meloni referitor la taxarea băncilor cu 40%. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, susține decizia șocantă de a taxa băncile cu 40% și spune că a fost o hotărâre corectă, pe care și-o asumă și pe care ar face-o din nou, dacă ar fi nevoie, transmite The Guardian.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, și-a întărit susținerea asupra deciziei șocante de a introduce o taxă excepțională de 40% asupra băncilor, spunând că „o va face din nou”, în ciuda faptului că acțiunile băncilor au început să scadă săptămâna trecută.

Italia a anunțat o taxă excepțională de 40% asupra băncilor locale, care au fost acuzate că obțin miliarde de profit suplimentar din creșterea ratelor dobânzilor.

Guvernul italian, care a aprobat taxa surpriză, a spus că intenționează să folosească încasările pentru a sprijini deținătorii de credite ipotecare și pentru a reduce impozitele, într-un moment în care creșterea ratelor a pus o presiune suplimentară asupra gospodăriilor.

Decizia, despre care analiştii spun că ar putea forţa băncile să ofere în mod colectiv statului până la 4,9 miliarde de euro a făcut ca acţiunile băncilor să scadă. Acțiunile celei mai mari bănci din Italia, Intesa Sanpaolo, au scăzut cu 8,67%, până la 2,338 euro marți după-amiază, în timp ce Unicredit a închis cu 5,9% mai jos, la 21,28 euro.

Liderul partidului de dreapta, Frații Italiei, a declarat luni ziarelor italiene că punerea în aplicare a taxei a fost decizia corectă a guvernului:

„Aș face-o din nou. Pentru că cred că trebuie făcute lucrurile corecte... Aceasta este o decizie pe care am luat-o (singură)”, a declarat Meloni pentru ziarul italian La Repubblica. „Este o problemă sensibilă și îmi asum întreaga responsabilitate pentru aceasta.”

Italia nu este singura care vizează băncile cu o taxă excepțională: decizii similare au fost luate de Republica Cehă, Lituania și Spania în ultimele luni. Scopul lor este de a viza profiturile băncilor, care au crescut vertiginos în ultimele trimestre, deoarece ratele dobânzilor în creștere le-au permis băncilor să perceapă debitorilor mai mult pentru împrumuturi și credite ipotecare, în timp ce majoritatea nu au reușit să majoreze ratele de economisire într-un ritm similar.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...