În România este cea mai mică diferență salarială din UE

Data publicării:
munca

România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mică diferenţă între salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor. Femeile câştigă în ţara noastră cu 4,5% mai puţin decât bărbaţii care lucrează pe un post similar, arată un studiu realizat de Comisia Europeană.

România este singurul stat din Uniunea Europeană în care acest decalaj este mai mic de 5 procente. În Luxemburg, diferenţa între salariile dintre femei şi bărbaţi este de 5,4%, iar în Italia de 6,1%.

La polul opus, cu diferenţe de peste 20% sunt Marea Britanie, Austria, Germania, Cehia şi Estornia. Însă chiar dacă România stă mai bine decât restul Europei la acest capitol, nu înseamnă că femeile sunt prea bine reprezentate pe piaţa muncii.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în vreme ce aproape 70% dintre bărbaţii din România lucrează sub o formă sau alta, doar 53,2% dintre femei au o ocupaţie.

Anul trecut 88 de mii de femei lucrau cu jumătate de normă şi ar fi fost dispuse să se angajeze cu normă întreagă dacă s-ar fi ivit această oportunitate. Iar aproape 200 de mii erau disponibile să angajeze, dar nu îşi mai căutau în un loc de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri