Industria auto angajează 14 milioane de oameni în Europa, iar acum constructorii încep să închidă fabrici

Data actualizării: Data publicării:
fabrica de masini asamblare GettyImages-160023947

Trei dintre principalii constructori de mașini din Europa vor închide temporar zeci de fabrici, pe măsură ce pandemia de coroanvirus afectează continetul și autoritățile locale impun restricții dure.

Fiat Chrysler, grupul PSA (Peugeot-Citroen) și Renault au anunțat luni închiderea a 35 de fabrici din toată Europa. Sectorul auto din Europa oferă, în mod direct sau indirect, locuri de muncă pentru 14 milioane de oameni, informează CNN.

Constructorul italo-american Fiat Chrysler a anunțat luni că va suspenda activitatea în majoritatea fabricilor sale din Europa până pe 27 martie, drept răspuns la o "întrerupere a cererii". Șase unități de producție din Italia vor fi închise, alături de fabrici din Polonia și Serbia.

Câteva ore mai târziu, grupul PSA (Peugeot-Citroen), care urmează să fuzioneze cu Fiat Chrysler, a anunțat că va închide până la finalul lunii martie 15 fabrici situate în șapte țări, printre care Marea Britanie, Franța, Spania și Germania. PSA a motivat suspendarea activității prin accelerarea epidemiei de coronavirus în apropierea fabricilor, probleme cu furnizorii de componente și scăderea bruscă a cererii.

Renault a urmat, constructorul francez anunțând că va suspenda activitatea la cele 12 fabrici pe care le deține în Franța pentru a își proteja angajații de pandemia de coroanvirus, în contextul măsurilor de protecție dictate de guvernul francez. Renault nu a precizat când va redeschide fabricile.

În urma anunțurilor, acțiunile Fiat Chrysler au scăzut cu 19% la bursa din Milano, iar cele PSA și Renault cu 15%, respectiv 12%, la Paris.

Volkswagen încă produce

Germania găzduiește grupul Volkswagen, cel mai mare constructor de mașini din lume, însă și mărci premium precum BMW sau Mercedes-Benz.

Pentru moment, producția la fabrica Volkswagen din Wolfsburg continuă, un purtător de cuvânt al constructorului anunțând că pentru moment nu există lipsă de componente.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri