INS: Volumul construcţiilor a scăzut cu 7% în primele şase luni ale anului 2013. Pe plus e doar segmentul de reabilitare termică a blocurilor

Data publicării:
case-1

 

Deşi ar trebui să reprezinte unul din motoarele economiei, construcţiile sunt în picaj. Volumul construcţiilor a scăzut cu 7% în prima jumătate a anului, indică Institutul Naţional de Statistică.

Lipsa comenzilor s-a văzut cel mai bine în zona construcţiilorGreva avertisment port Constanta 300 angajati compania coremar noi. Au scăzut cu 16,2% în prima jumătate a anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Firmele au reuşit totuşi să mai câştige bani din contractele de reabilitare termică a blocurilor, comenzi care au crescut cu o treime comparativ cu anul trecut: 32,3%.

În creştere sunt şi micile lucrări de întreţinere a clădirilor, cu 8,1%.

În primul semestru al anului s-au eliberat 17.396 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, mai puţine decât anul trecut (18.217 în 2012). Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în nord-estul ţării, în sudul Munteniei şi în regiunea de sud-est:

- Nord-Est (-468 autorizaţii).

- Sud-Muntenia (-226 autorizaţii).

- Sud-Est (-188 autorizaţii).

- Nord-Vest (-128 autorizaţii).

Au fost însă şi zone cu creşteri: s-au eliberat mai multe autorizaţii pentru construirea unor clădiri în vestul şi centrul ţării, dar şi în zona Bucureşti-Ilfov:

- Vest (+112 autorizaţii).

- Centru (+88 autorizaţii).

- Bucureşti-Ilfov (+85 autorizaţii).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri