Leul coboară din nou. Euro se consolidează la peste 4,68 lei, iar dolarul crește semnificativ

Data actualizării: Data publicării:
lira dolar GettyImages-73904103

Moneda unică a crescut miercuri la nivelul de 4,683 lei, o creștere de 0,02%, respectiv 0,0008 lei față de nivelul inregistrat marți

Dolarul a crescut și acesta semnificativ, la nivelul de 4,1063 lei, în creștere cu 0,22% față de cotația de marți, respectiv o majorare de 0,009 lei. Prima ședință de creștere a avut loc miercurea trecută când euro a atins pragul de 4,6722 lei, care a depăşit precedentul record, de 4,6695 lei, stabilit în 21 iunie 2018. Joi, 10 ianuarie, euro a atins pragul de 4,6764, un nou nivel record. Vineri, 11 ianuarie, euro a continuat să crească şi a ajuns la 4,6782 lei. Luni, euro a scăzut la 4,6771 lei, iar marţi, euro a urcat la 4,6822 lei.

Devalorizarea leului, prilej de dispută BNR-PSD

Într-o postare pe pagina sa de socializare, comunicatorii PSD au spus săptămâna trecută că Guvernul ar fi făcut tot ce îi stă în putință pentru a aduce euro în economia românească.

Măsurile enumerate de comunicatorii PSD au inclus atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investițiilor, sprijinirea exportatorilor.  Tot săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus că devalorizarea monedei naționale reprezintă o reacție a piețelor valutare și monetare la politicile fiscale noi introduce de Guvern la 1 ianuarie.

Redăm postarea PSD de miercurea trecută, prin care „culpa” devalorizării este atribuită Băncii Naționale. Dispute identice au avut loc recent și pe tema creșterii ROBOR.

„Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească: atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investițiilor, sprijinirea firmelor exportatoare prin subvenții și scheme de ajutor de stat. Toate aceste lucruri presupun vânzări de valută și cumpărare de lei, ceea ce ar fi trebuit să scadă cursul valutar. Nivelul cursului valutar nu este în răspunderea Guvernului și nu poate fi determinat de acțiunea guvernamentală. Banca Națională este singura care poate și are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri