Sari la conținut

Leul se întărește în fața francului elvețian

Cursul pentru francul elveţian anunţat luni de BNR a scăzut cu 2,1%, la 4,484 lei/franc, iar cel pentru dolar a coborât cu aproape 1 ban, la 3,9888 lei/dolar.

Paritatea francului a coborât de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,4840 lei/franc, după ce moneda elveţiană s-a depreciat cu 1,2% în raport cu euro pe pieţele externe, iar leul s-a întărit faţă de euro, informează Mediafax.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a înregistrat recorduri succesive în aproape toate şedinţele începând din 15 ianuarie, ca urmare a eliminării plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs de 3,9888 lei, în scădere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar înregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Referinţa euro a coborât de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,48 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, la 4,6481 lei/euro.

Pieţele financiare au reevaluat luni dimineaţă impactul câştigării alegerilor legislative din Grecia de către partidul radical de stânga Syriza, iar euro a recuperat terenul pierdut pe pieţele internaţionale, după ce iniţial s-a depreciat. O evoluţie similară a fost înregistrată şi de monedele din Europa de Est, în urma unei prime reacţii negative, dar de amploare redusă, la rezultatul alegerilor din Grecia.

Încrederea din sectorul financiar este susţinută în continuare de programul masiv de achiziţie de obligaţiuni anunţat de Banca Centrală Europeană.

BCE a anunţat săptămâna trecută că va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 de miliarde de euro, program care va totaliza 1.080 miliarde de euro până în septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era aşteptată de pieţele financiare.

Partidul radical de stânga Syriza, care a câştigat alegerile parlamentare de duminică din Grecia, şi formaţiunea de dreapta Grecii Independenţi au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna împreună. Syriza a obţinut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, având nevoie doar de două pentru a deţine majoritatea absolută.