Lumea este amenințată de 10 crize simultane, care vor destabiliza economia globală. Avertismentul economistului Nouriel Roubini

Data publicării:
balanta economica - criza economica versus sanse de revenire
FOTO: Getty Images

Lumea este amenințată de 10 crize simultane, care vor destabiliza economia globală, dar și felul în care muncim și trăim. Este avertismentul economistului Nouriel Roubini, cel care a prezis și criza financiară din 2008.

De la politicile publice periculoase și nivelul tot mai mare de îndatorare al țărilor, mai ales după restricțiile din pandemie, până la probleme demografice și catastrofe financiare, geopolitice, tehnologice sau de mediu, toate se află pe lista mega-amenințărilor despre care vorbește economistul Nouriel Roubini în noua sa carte.

Până la sfârșitul anului trecut, datoria globală publică, dar și privată, a depășit 350% din produsul intern brut al planetei. De aceea, economistul crede că o criză a datoriei publice mai gravă ca oricând va fi greu de evitat. Nu există suficienți bani pentru a respecta promisiunile făcute actualilor angajați, dar și numărului tot mai mare de pensionari.

Tipărirea de bani va duce la inflație și, în cele din urmă, la hiperinflație, atrage atenția Roubini.

Nu vom scăpa nici de alte prăbușiri valutare, instabilitate economică, iar riscul stagflației apare pe lista pericolelor din acest an.

Sunt amenințări și în ceea ce privește relațiile dintre marile puteri, cum ar fi cele dintre China și Statele Unite ale Americii.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri