Mai puțini bani pentru energia verde. Guvernul va reduce ajutorul dat producătorilor

Data publicării:
turbine eoliene 2 -2

Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reducerea schemei de sprijin pentru aceştia, o decizie care s-a luat deşi a fost nevoie de trei ani ca să fie pusă în aplicare cea mai avantajoasă schemă de sprijin din toată Europa, care a transformat România în paradisul investitorilor în energia verde. Trei miliarde de euro au fost investiţi în energie regenerabilă.

Schema de sprijin pentru producătorii de energie verde a fost negociată în 2009 şi se aplică din noiembrie 2011, pentru următorii 15 ani. La finalul acestei perioade ar trebui ca un sfert din energia consumată în România să provină din resurse regenerabile. Pentru asta, statul a decis ca producătorii să primească certificate verzi de 300 de euro pentru fiecare megawat de energie solară livrat şi 100 de euro pentru cel produs din vânt. Sume care se regăsesc în facturi. Concret, la o factură de 100 de lei, suntem obligaţi să plătim 12 lei pentru energia regenerabilă.

În urma aplicării schemei, acest sector a început să se dezvolte puternic. De exemplu, capacitatea centralelor eoliene a crescut de la doar 14 megawați, la începutul lui 2010, la 2.100 megawați în prezent. Au mai apărut şi centrale fotovoltaice şi cele care funcţionează pe baza combustibilului bio, cu o putere totală de 100 megawați. 

Acum, autorităţile au ajuns la concluzia că ajutorul dat producătorilor de energie măreşte prea mult valoarea facturilor.

„Energia regenerabila va fi ieftină când eu, dvs sau oricine în țara asta, indiferent că e consumator industrial sau casnic, nu mai plătim nimic. Deocamdată este cea mai scumpă”, a spus Constantin Nita, ministrul Energiei.

Astfel, Guvernul intenţionază ca până în 2017 să acorde doar jumătate din numărul de certificate verzi pentru curentul livrat. Efectul imediat va fi o reducere a facturii - aproximativ 6 lei la o factură de 100 de lei. Nesemnificativ pentru populație, dar mult pentru marii consumatori.

Recenta vizita în România a miliardarului Lakshmi Mittal le-a dat fiori autorităţilor. „A vorbit de posibilitatea de a se retrage din Europa. Pentru România e importantă fabrica de la Galați, dar pentru întreaga Europă e o mare problemă”, a spus Victor Ponta.

Investitorii spun că reducerea schemei de sprijin ar putea bloca investiţii de 4 miliarde de euro. Printre cei mai importanţi actori de pe piaţa energiei regenerabile se numără grupul ceh CEZ, italienii de la Enel sau grupul spaniol Iberdrola.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri