Ministerul Agriculturii alocă cinci milioane de euro pentru irigaţii. Infrastructura, în stare critică

Data publicării:
irigatii

Cu o vară secetoasă anunţată de Administraţia Naţională de Meteorologie încă de acum două luni, Ministerul Agriculturii alocă doar cinci milioane de euro pentru irigaţiile din acest an. Banii abia ajung pentru a umple cu apă canalele care încă mai funcţionează. Infrastructura s-a degradat masiv în ultimii 20 de ani, iar refacerea ei ar necesita 1 miliard de euro, sumă pe care oficialii români speră să o obţină de la Uniunea Europeană.

„La sfârşitul acestei luni, la sfârşitul lunii mai, vom realiza o operaţiune care nu a mai fost făcută de foarte mult timp în România, şi anume prima umplere a canalelor de irigaţii. Practic, în acest fel vom asigura fermierii că pot să irige la preţuri mult mai mici şi pe suprafeţe mult mai mari”, declară însă la Digi24 ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El explică starea în care a ajuns infrastructura de irigaţii a României printr-un furt sistematic: „Din '89 şi până în prezent s-au devalizat sistemele de irigaţii în loc să se înceapă - n-aş vrea să spun - proiecte majore, dar să înceapă măcar reconstruirea proiectelor pe care le aveam.

În momentul de faţă avem strategie pe termen scurt, pe termen mediu şi pe termen lung. Pe termen scurt trebuie să rezolvăm problema care o putem avea peste două luni de zile, atunci când vine seceta.

Şi - v-am detaliat ceva mai devreme - vom umple canalele, prima umplere a canalelor de irigaţii, pe de o parte. Pe de altă parte s-a organizat încă de anul trecut activitatea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciareastfel încât să putem vorbi de un preţ la energie cu 20% mai mic decât era în anul 2011”, a afirmat ministrul de resort la Digi24.

Câte hectare de teren cultivate avem în acest an şi câte vor putea fi irigate

România are în prezent zece milioane de hectare cultivate, dar au fost depuse cereri de irigaţie pentru doar 400.000 de hectare din cele 700.000 pe care se poate executa această procedură. Mai exact, sistemul vechi de irigaţii este greu de folosit şi acoperă doar 700.000 din cele 3 milioane câte erau înainte de 1989.

Daniel Constantin mai spune că nu vrea ca Ministerul Agriculturii să plătească despăgubiri de 45 de milioane de lei, aşa cum s-a întâmplat după seceta de anul trecut.

Toţi fermierii ale căror terenuri dispun de sisteme de îmbunătăţiri funciare - fie că se află sau nu pe proprietatea lor - vor plăti o taxă, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii. Impozitul variază în funcţie de suprafaţa de teren, de complexitatea şi valoarea lucrărilor care au fost sau vor fi executate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare în proprietate. Cuantumul taxei porneşte de la 500 de lei pe an şi poate depăşi 1500 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri