Ministerul Inconsecvențelor privind darea în plată

Data publicării:
mfinante 1

"Avem o lege, darea în plată, dezbătută în Parlament timp de peste un an. Legea a ieșit din Parlament cu aceste prevederi foarte clare. Este o lege stabilită în Parlament și nu vedem de ce să venim acum să o modificăm. În acest moment nu am înțeles rațiunea pentru care darea în plată are loc în condițiile codului fiscal actual", a spus Dragu, prezentă luni la conferința de lansare a raportului pentru 2015 al Consiliului Concurenței, potrivit Agerpres.

Miercurea trecută, Anca Dragu, a declarat, la Palatul Victoria, că pentru o eventuală eliminare a impozitului pentru transferul de proprietate în cazul dării în plată este necesară modificarea Codului fiscal printr-o Ordonanță de Urgență, adăugând că trebuie analizat în ce măsură acest lucru este fezabil.

Anca Dragu a spus că a avut marți o discuție cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, care a solicitat Ministrului Finanțelor Publice să elimine din Codul fiscal impozitul pentru transferul de proprietate în cazul legii dării în plată.

"Am avut ieri, într-adevăr, o discuție cu Asociația, am primit multe e-mailuri, multe solicitări în acest sens (...) După mai bine de un an de dezbatere în Parlament această lege, legea dării în plată, a fost votată fără a avea o prevedere explicită cu privire la taxarea acestei tranzacții. Ca atare, se aplică legislația în vigoare și anume Codul fiscal care prevede o taxă de 2-3% pentru fiecare tranzacție. Vom analiza propunerea înaintată de către Asociație (...) Este vorba de modificarea Codului fiscal. Este o lege organică, modificarea s-ar putea face printr-o Ordonanță de Urgență și trebuie să analizăm în ce măsură acest lucru este fezabil", a precizat ministrul Finanțelor Publice, întrebată în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că Executivul va analiza acest lucru "cu celeritatea posibilă". "Legea asta a stat în dezbateri publice un an de zile, acest aspect n-a fost luat în considerare până acum. Sigur că o să analizeze și Guvernul cu celeritatea posibilă toate aceste discuții, dar vă reamintesc contextul și moștenirea pe care o avem în legătură cu această dezbatere", a subliniat Dan Suciu.

Pe de altă parte, întrebată dacă MFP a finalizat corespondența cu notarii privind impozitul pentru darea în plată, Anca Dragu a răspuns: "Am avut această comunicare cu notarii, într-adevăr. Se aplică la valoarea soldului creditului, așa cum este înțelegerea conform Codului fiscal". Codul Fiscal nu face însă nicio referire la vreun sold pentru calculul impozitului datorat, ci doar la valoarea tranzacției. Există o sumedenie de neclarități privind darea în plată. Codul Fiscal nu precizează clar la ce sumă se face impozitarea căci lipsesc referirile la venituri rezultate din anularea unor debite. În al doilea rând, debitorilor bancari li se cere să plătească impozit la stat și taxa notarială substanțială deși ei, după plata taxei, pot pierde dreptul de a da în plată bunul restituit în urma unor acțiuni în justiție a băncilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri