Sari la conținut

Ministrul de Finanțe: Nu scad veniturile românilor

Ministrul de Finanţe dă asigurări că salariile românilor nu vor scădea, în urma transferării contribuţiilor la sănătate şi pensii de la angajatori la angajaţi. Ionuţ Mişa a declarat, într-un interviu la Realitatea TV, că vor fi chiar angajaţi care vor încasa mai mulţi bani, pentru că măsura va fi aplicată simultan cu reducerea de la 16 la 10% a impozitului pe venit.

Se va realiza transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. În acelaşi timp, se va produce o reducere a contribuțiilor sociale de la 39,25 sau 39,85 pana la 35%. Vor scădea contribuțiile sociale. Ele vor fi cumulate. Din 6 vor rămâne doar două, CAS și CASS, care vor cumula 35%. Dispare ajutorul de şomaj, dispar mai multe. Vor fi centralizate în continuare și se va face distribuirea de la buget cu aceste contribuții. Totul e ca agenții economici să plătească mai puține ordine de plată”, a spus ministrul Finanțelor.

Cumulat cu cele două măsuri va scădea și impozitul pe venit la 10%. Veniturile românilor nu vor scădea. Sarcina fiscală a fiecărui angajator se va menține. Va plăti aceiași bani. Angajatorul va face un ordin de plată în numele angajaților și va plăti aceste contribuții. Angajații nu vor fi afectați deloc”, a adăugat Ionuț Mișa.

În acest moment, CAS şi CASS sunt formate din două componente: una, mai mare, plătită de angajator, şi o alta reţinută din salariul angajatului. Firmele ar urma să nu mai plătească nimic, dar vor avea, în continuare, obligaţia să reţină şi să vireze statului contribuţiile angajaţilor.