DigiEconomic. FMI către România: Bravo pentru 2023, dar treceți la impozitarea progresivă

Data actualizării: Data publicării:
fondul monetar international
FMI. Foto; Profimedia Images

După ce laudă eforturile României pentru creșterea economică din 2023 și tentativele fiscale de reducere a deficitului bugetar, Fondul Monetar Internațional (FMI) spune într-un document care cuprinde concluziile pe acest an despre țara noastră că eforturile de până acum nu sunt chiar de ajuns, transmite DigiEconomic. Instituția ne recomandă să strângem mai mult politica fiscală, iar după ce eliminăm facilitățile fiscale pentru anumite venituri, ar trebui să trecem la impozitarea progresivă.

Iată punctele relevante din actul pe care îl veți găsi în link la sfârșit:

Economia României s-a descurcat relativ bine în perioade dificile. Creșterea economică, deși a încetinit, rămâne destul de robustă și mai ridicată decât în majoritatea țărilor cu care România se compară.  Inflația a avut niveluri mai scăzute decât în țările din Europa Centrală și de Sud-Est, și, deși e încă la un nivel ridicat (8% - n.r.) scade treptat. 

Procesul convergență către nivelurile de venituri personale din Europa de Vest continuă. Estimarea e că creșterea economică va reveni ușor în 2024 și că se va întoarce la rata potențială a țării pe termen mediu.

Dar există riscuri semnificative. 

Citește continuarea pe DigiEconomic.

Partenerii noștri