Ministrul Lucian Șova: Astaldi poate închide oricând metroul

Data actualizării: Data publicării:
aglomeratie metrou unirii 1

Pe modelul claimurilor ultra răspândite în contractele de infrastructură, firma italiană Astaldi a obținut de la Metrorex dreptul al plăți suplimentare de 47 milioane euro.

„Dacă vrea să închidă metroul, firma italiană Astaldi o poate face oricând” a spus joi la un post TV ministrul Transporturilor, Lucian Șova. Firma italiană poate bloca oricând conturile Metrorex determinând astfel oprirea activității. El a spus că face eforturi intense pentru a determina vinovații. 

Într-un comunicat de presă remis zilele trecute ministrul Transporturilor a menționat o subestimare deliberată a valorii de construcție a magistralei 5 și de deficiențe la pregătirea proiectului care au permis plăți suplimentare de 188 milioane lei. Problema este că aceste acuze pot fi formulate în cazul oricărui contract derulat de constructorului liniei de metrou, firma italiană Astaldi. Situațiile  din contract sunt întâlnite cam la orice contract mai mare la Ministerul Transporturilor.

Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a efectuat verificări la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale și contractuale în derularea contractului de proiectare și execuție a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei- Pantelimon. Tronson 1. Drumul Taberei-Universitate. Secțiunea Râul Doamnei- Hașdeu (Opera)-Structura de rezistență(“Proiectul”), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor. Verificările au fost efectuate în perioada 22-31.08.2018.

În urma controlului au fost constatate deficiențe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului dar și la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.

În urma controlului efectuat rezultă indicii cu privire la existența unor nereguli și/sau posibile fraude în implementarea Proiectului așa cum sunt ele definite în Ordonanța de urgență nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora.

Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziție iar în derulare au intervenit majorări substanțiale ale valorii acestuia, informații ce reprezintă indicii de fraudă.

Dar contractul de realizare a magistralei V nu este singurul unde Astaldi a formulat pretenții importante. Deși nu au început lucrările, la podul de peste Dunăre de la Brăila firma italiană are cel puțin 10 capete pentru care avertizează că ar putea cere prelungiri de termene sau majorări de valori. 

Claimurile sunt solicitate de către firme pe baza vulnerabilităților companilor de stat. Orice neindeplinirea a obligațiilor de către acestea (terenuri neexpropriate, rețele de utilități nemutate, proiecte neaprobate la timp, informații eronate furnizate constructorilor) sunt folosite de aceștia pentru a cere companiilor de stat bani în plus iar sumele ce sunt pretinse  sunt importante deseori chiar peste marja de profit. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și CFR sunt alte companii publice care au de plată sume importante către constructori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
Cum a cucerit planeta unul dintre cei mai de succes dăunători din lume
Pro FM
Fiul cel mare al lui Gwen Stefani a împlinit 18 ani. Mesajele emoționante ale părinților săi: „Te iubesc!”
Film Now
Filmul care a câştigat trofeul Palme d'Or la Cannes 2024. Greta Gerwig: Este magnific. Ne-a frânt inimile
Adevarul
Nu mai știm să spunem „nu". De ce tremură părinții în fața copiilor
Newsweek
VIDEO Instructorii români își iau rămas bun de la militarii ucraineni. F-16, în luptă din iunie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Cinci alimente comune care pot fi mortale pentru animalele de companie. La ce trebuie să aibă grijă...
Film Now
Keanu Reeves, îndrăgostit până peste cap de Alexandra Grant. Cum a fost surprins actorul din „Matrix” alături...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...