Sari la conținut

Ministrul Viorel Ștefan, despre naționalizarea pensiilor private

După ce prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a vorbit despre naționalizarea Pilonului II de pensii, ca variantă ce s-ar discuta „din ce în ce mai apăsat” în „culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea”, ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a reacționat: „Aberație!”.

viorel stefan captura

Șeful Finanțelor susține că „evoluțiile sunt foarte bune” și că, din contră, scade presiunea asupra bugetului public de pensii. „Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, şi eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II”, a declarat ministrul Viorel Ștefan (PSD).

Într-un comunicat de presă datat 1 aprilie, prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu vorbea despre „un asasinat financiar” și despre scenariul naționalizării Pilonului II de pensii.

Denunț un asasinat financiar cu autor... cunoscut! În culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discută din ce în ce mai apăsat de naționalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. Consecințele pentru milioane de români ar fi dramatice”, arăta Predoiu, invocând și unele simulări făcute de analiști privați.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 33,176 miliarde de lei, la 28 februarie 2017, în creștere cu 30,92% față de nivelul de la 29 februarie 2016, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,856 milioane de participanți în februarie 2017.

Pe aceeași temă