Mișu Negrițoiu, despre adoptarea euro la 100 de ani de la România Mare: Trebuie să începem de acum

Data publicării:
bani euro-2

Și noi am făcut o evaluare, că după anul 2020. Cred că România are de câștigat cu cât adoptă euro mai repede. În același timp, nici nu poți să adopti euro începând de acum. Sunt lucruri care lipsesc de la temelie, sunt lucruri pe care le îndeplinim, dar s-ar putea să nu mai fie așa de mult de actualitate”, a spus Mișu Negrițoiu, în emisiunea Imparțial.

Problemele noastre sunt unele de stabilitate și predictibilitate, inclusiv pe piețele financiare, inclusiv piața creditului. Dacă noi vrem să luăm un credit pe 5 ani, sau 10 ani, noi n-avem o dobândă pe 5 ani. Lumea spune: de ce mi se schimbă dobând la fiecare șase luni? Pentru că este o dobândă variabilă și o marjă fixă. Pentru că piața nu are o dobândă, nu sunt bani pe o perioadă mai mare, maximum un an. Una dintre condițiile stabilității, pe care noi nu o îndeplinim, este dobânda pe 5 ani. Noi nu avem dobândă pe 5 ani, ori pentru asta îți trebuie consistență, economie predictibilă, continuitate, nu schimbări și volatilități. Nu știu dacă zece ani, cinci ani”, a spus Negrițoiu.

Despre declarațiile premierului Victor Ponta privind adoptarea euro la 100 de ani de la România Mare, economistul a spus că trebuie început de acum efortul acesta.

Adoptarea euro, dacă vreți, peste cinci trebuie să începi de pe acum. Trebuie un plan consistent – ce îți lipsește și ce trebuie să adaugi – și să începi de acum”, a adăugat fostul ministru.

E foarte greu să zici că adoptăm euro când suntem pregătiți. Până la urmă e o decizie absolut politică”, a subliniat Mișu Negrițoiu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri