Sari la conținut

Mugur Isărescu: Unele bănci au scăzut prea mult dobânzile la depozite. La credite mai este loc de tăiere

La depozite, unele bănci au coborât ceva mai mult decât trebuie, dar au şi ele exces de lichiditate, ar trebui să fie prudente. Nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată, pe măsură ce creşte creditul în lei ea va fi absorbită", a declarat vineri Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei, aprobat miercuri în şedinţa Consiliului de Administraţie, potrivit Mediafax.

El a arătat că alte bănci au fost mai prudente şi au păstrat dobânzile la plasamentele atrase la circa 2%, apreciind faptul că acestea au o viziune pe termen mai lung.

Băncile ar trebui să aibă o viziune, însă ele îşi fac calculul ca unităţi independente, în acest interval mai îngust îşi vor face socotelile”, a mai spus Mugur Isărescu.

CA al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de miercuri să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%.

În ceea ce priveşte dobânzile la credite, guvernatorul apreciază că nivelul se mai poate reduce, în condiţiile în care pot scădea şi marjele întrucât indicatorul ROBOR este mult mai stabil.

La credite cred că mai este câmp de reducere de dobândă. Băncile au reclamat, pe bună dreptate, că şi-au păstrat şi ele o marjă datorită faptului că indicatorul de referinţă ROBOR la trei luni avea variaţii mai mari. Acum ele vor citi, sper corect, faptul că acest indicator, fiind mult mai stabil, nu vor mai avea această motivaţie. Bineînţeles că îşi vor face politica de dobânzi, dar vor avea un confort mai mare şi la nivel de operaţiuni de creditare şi la nivel de operaţiuni de trezorerie”, a menţionat Mugur Isărescu.

El apreciază că reacţia băncilor va fi pozitivă în urma deciziilor de politică monetară, considerând că era riscantă amânarea deciziei.

Per total, cu depăşirea micilor orgolii, că le-am făcut o surpriză, nu cred totuşi că a fost o surpriză negativă. Aţi văzut prognoza de preţ. Era imposibil să nu reacţionăm la acea prognoză. Era şi riscant să amânăm decizia. Eu cred că reacţia băncilor va fi una pozitivă", a conchis guvernatorul.

BNR a redus prognoza pentru rata anuală a inflaţiei în acest an, de la 2,1% la 0%, impactul fiind dat de scăderea cotei TVA la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice şi alimentaţie publică, măsura urmând să fie aplicată de la 1 iunie.