Noi redevențe petroliere. Guvernul schimbă regulile privind exploatarea bogățiilor subsolului

Data publicării:
Platforma petroliera 2036818-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes-2

Va exista un sistem combinat: redevența cu o taxă pe profit pentru zona de upstream, suplimentară față de taxa de 16 la sută existentă în prezent. Proiectul este într-o fază finală. Cota nu e definitivată, se fac reglaje în ce privește mecanismul”, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Cum România produce din ce în ce mai puțin petrol, noul sistem acordă şi stimulente companiilor care vor investi în căutarea de noi zăcăminte.

Noi producem petrol din 1857, imediat avem 160 de ani. Resursele noastre sunt spre epuizare, suntem într-un declin de producție”, a spus Gheorghe Duţu, preşedintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Se iau in calcul variante de deduceri pentru investiții în sectorul de upstream”, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

România încasează din redevenţele petroliere 1,36 de miliarde de lei, iar guvernele au fost acuzate, în repetate rânduri, că acest nivel este prea mic. Procentul de redevență a fost stabilit în urmă cu 11 ani, la privatizarea Petrom, și este cuprins între 3,5 și 13,5 la sută din valoarea producției. Cei mai mulți bani vin de la Petrom și Romgaz.

Valoarea totală a taxelor este însă mult mai mare. Potrivit unui studiu, aproape 14 la sută din veniturile companiilor producătoare ajung la stat, faţă de 1% în Polonia sau 4% în Franţa. Opoziția spune că România nu beneficiază însă de pe urma resurselor pe care le are, date fiind prețurile mari la carburanți.

Companiile petroliere susțin, însă, că profiturile scoase din vânzarea carburanților sunt reinvestite în România.

În perioada 2005-2014, profitul OMV Petrom cumulat este 5,8 de miliarde de euro, taxele OMV Petrom sunt 19 miliarde euro. Investitiile făcute de OMV Petrom în 2005-2014 au fost de 11,5 miliarde de euro. Orice sistem ar fi, trebuie să încurajeze investițiile”, a declarat Alina Popa, director în cadrul OMV Petrom.

Statul vrea să obțină cel puțin la fel de mulți bani din noul sistem de redevențe, ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, după aprobarea Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri