Pandemia ne-a scos din pantofi și ne-a băgat în papuci, iar asta a schimbat o întreagă industrie

Data actualizării: Data publicării:
pantofi papuci
Cu toate evenimentele anulate în mai multe state ale lumii, nu e de mirare că industria modei a trebuit să se reinventeze. FOTO: Getty Images

Cu toate evenimentele anulate în mai multe state ale lumii, nu e de mirare că industria modei a trebuit să se reinventeze. Cei care produceau haine și accesorii pentru ceremonii s-au văzut fără nici o cerere în mai puțin de jumătate de an. Este și cazul unor producatori de pantofi eleganți din Portugalia, care de la tocuri și barete din cristale au trecut la încălțăminte comodă, de stat în casă.  

Nunțile au fost interzise, petrecerile și cockteilurile anulate, multe din alte evenimente mutate în online. Astfel, întâlnirile sociale au scăzut dramatic, la fel și nevoia oamenilor de a purta pantofi, în special pantofi eleganți. Unde să porți acum pantofi cu toc înalt din piele lăcuită sau cu barete din cristale?

Asta a lovit puternic în industria producătorilor de încălțăminte din Portugalia, specializați în linii de pantofi de piele de o calitate superioară sau cu o accesorizare deosebită, de obicei rezervați pentru momente speciale.

Exportul a sute de fabrici din Portugalia depindea de cererea pentru astfel de încălțăminte.

De exemplu, producătorul de pantofi de lux Luis Onofre, ale cărui creații au fost admirate și purtate inclusiv de celebrități de la Hollywood, precum Naomi Watts sau Paris Hilton, acum s-a văzut cu toate comenzile anulate din cauza pandemiei.

Luis Onofre, designer: "A fost o perioadă în care ne-am speriat. Am avut 2-3 luni, din martie până în mai, când practic ne-am oprit și asta s-a întâmplat cu toată industria, 70% din firme s-au oprit".

Fabricile au redeschis după primul val al pandemiei, dar comenzile au continuat să fie la un nivel minim.

Reinventarea a fost singura soluție, astfel că, și cei care produceau produse de lux, au început să lanseze linii de încălțăminte comodă. Au înlocuit tocurile cui cu încălțăminte confortabilă pentru deplasările în jurul casei sau pentru drumurile la supermarket. Vânzările au început astfel să își revină.

Orlando Andrade, director de marketing: "Dacă este ceva bun din pandemia asta, este că ne-a ajutat să privim realitatea din altă perspectivă și să descoperim potențiale acolo unde nu ne uităm până acum, pentru că eram în zona noastră de confort".

Portugalia este în top 3 cei mai mari exportatori de încălțăminte din Europa, după Italia și Spania. Exportă 90% din producția locală de încălțăminte, o industrie care a crescut cu 50% în ultima decadă, cu un vârf de 1,9 miliarde de euro în 2017.  

În lunile ianuarie- august 2020 exporturile au scăzut până la 17% față de volumul din 2019.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri