Prețul cerealelor, la control. Intermediarii, verificați de Consiliul Concurenţei

Data publicării:
agricultura - 5345942-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu-6

Toată ancheta Consiliului Concurenţei a pornit de la plângerile fermierilor privind preţul mic cu care sunt nevoiţi să îşi vândă recolta.

Având în vedere lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o întelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu președintele Consiliului Concurenţei.

Agricultorii obţin, în medie, 150 de euro pentru o tonă de grâu, în timp ce marile companii exportă şi cu 200 de euro tona.

Preţurile cerealelor depind însă şi de regiune, la noi în ţară. Diferenţa depinde în primul rând de distanţa de la producător la portul Constanţa, pe unde sunt exportate cerealele. Spre exemplu, în Banat, o tonă de grâu se vinde cu 139 de euro, cu 23 de euro mai puţin decât în 2011, un an record pentru agricultura românească.

Marii comercianţi de cereale pot depozita 12 milioane de tone de cereale, din recolta de peste 17 milioane de tone estimată de autorităţi. Şi fac bani frumoşi din asta.

Cei mai mari 5 intermediari de pe piaţa cerealelor au cumulat afaceri de peste un miliard şi jumătate de euro, anul trecut, adică o treime din valoarea producţiei totale de cereale.

Dacă suspiciunile Consiliului Concurenţei se confirmă, intermediarii vor plăti o amendă de 10% din cifra de afaceri.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri