Prostituția și drogurile umflă PIB-ul în statistici

Data publicării:
bani 2

Uniunea Europeană a decis ca din toamnă toate cele 28 de state membre să ia în calcul unele activităţi ilegale. Iar România nu va face excepţie.

Aceste activități se referă la contrabanda cu tutun si alcool, droguri, prostitutie”, spune Liliana Pintilia, director în cadrul INS.

Institutul Naţional de Statistică se va baza mai multe pe ipoteze şi presupuneri, având în vedere că nimeni nu a calculat vreodată care sunt sumele obţinute din aceste activităţi ilegale şi cât înseamă pentru economie.

Există o estimare. Și anume, aceasta va fi de un punct procentual”, spune Liliana Pintilia.

Asta înseamnă 1,5 miliarde de euro anual. Însă, pe lângă activităţile ilegale, sunt incluse şi cheltuielile de cercetare-dezvoltare şi cele militare.

Analiştii spun că introducerea prostituţiei şi drogurilor în PIB va permite influenţarea datelor economice.

Guvernul, dacă are nevoie sa fie PIB-ul mai mare și mai în creștere, ca să dea un optimism pieței, va include acolo o creștere de 50% a prostituției pe 2015 și PIB-ul va crește cât are nevoie guvernul să crească”, apreciază Cristian Păun.

Deja alte ţări au calculat câţi bani reprezintă activităţile ilegale. În cazul Marii Britanii, economia ar creşte cu 10 miliarde de lire sterline.

În Italia, decizia va duce economia pe plus, după ce ani de zile de scădere. Prima ţară care a inclus drogurile în PIB a fost Columbia, în 1999.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri