PSD cere BNR „să-și facă datoria și să apere moneda națională”. Reacția consilierului Adrian Vasilescu

Data publicării:
curs euro leu bani lei bancnote_shutterstock_783456736
FOTO: Shutterstock

PSD îi solicită Băncii Naţionale a României, într-un mesaj postat vineri pe Facebook, să apere moneda naţională.

curs euro leu bani lei bancnote_shutterstock_783456736
FOTO: Shutterstock

„În 2016, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că "BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor (...) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci". Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria! (...) Solicităm BNR să-şi facă datoria şi să apere moneda naţională şi ratele românilor aşa cum spunea că face în 2011”, precizează PSD.

Joi, PSD a transmis faptul că BNR este singura instituţie abilitată să administreze controlat cursul leu-euro.

„Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul leu-euro este Banca Naţională, care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro, ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, a susţinut PSD în mesajul transmis pe Facebook.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a explicat că încrederea în economia românească „s-a șubrezit”, iar piețele valutare internaționale au reacționat în noaptea de marți spre miercuri.

„Pentru că sunt foarte mulți pe aceste piețe, iar investitorii au cumpărate titluri de stat de miliarde de lei și zgomotul de pe piața noastră le-a produs îngrijorare. N-aș spune că s-a pierdut încrederea în economia românească, dar aș spune că s-a șubrezit. Am văzut o explozie foarte mare, în noaptea de marți spre miercuri, care a dus cursul la 4,78. Nu atacurile speculative sunt importante, important este că pe piețele internaționale, în noaptea de marți spre miercuri s-a produs această creștere bruscă și mare. Aceasta nu avea cum să nu se reflecte pe piața noastră”, a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul BNR a mai explicat și că Banca Națională a României nu poate anunța public toate intervențiile sale pe piață, întrucât așa este regula internațională. El a adăugat că dacă BNR nu ar fi intervenit deloc până acum, „ar fi foarte sus astăzi cursul”.

„Când reacționează piața internațională, nicio bancă centrală - de la FED, la Banca Japoniei - nu se poate pune cu piața internațională. Important este să reglăm lucrurile aici. Și Banca Națională a României are mijloace de a le regla, are dreptul să intervină, intervine pe piața valutară atât cât trebuie, cum trebuie și când trebuie.

Nu putem să facem descrieri ale acestor intervenții, pentru că aici este o regulă internațională: nicio bancă națională nu-și descrie intervențiile pe piață. Dar Banca Centrală este pe piață și intervine continuu. Dacă n-ar fi așa, ar fi foarte sus astăzi cursul. Nu se poate lovi dintr-o dată, pentru că ecourile și corecțiile pieței internaționale sunt implacabile”, a declarat Adrian Vasilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri