Remus Borza: În 2013, sute de proiecte din industria de energie regenerabilă vor eșua

Data publicării:
borza

„2013 va fi un an de cotitură pentru industria regenerabilelor.  Sute de proiecte vor eșua pentru că piața va cădea”, a susținut Remus Borza.

Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, companie care a ieșit din insolvență, a explicat că România se confruntă pentru prima dată cu un excedent de producție, țara noastră fiind, în ultimii 23 de ani, într-un deficit energetic.

„Surplusul de energie generat de această industrie regenerabilă, coroborat cu un fenomen foarte interesant, scăderea consumului, au dus la scăderea megawatului în piață”, a mai spus administratorul judiciar. El a arătat că un fenomen similar s-a produs și în domeniul imobiliar înainte de a se prăbuși.  

Guvernul român a decis în iunie să amâne acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare megawatt produs de centralele hidroelectrice, eoliene şi solare. Acestea vor fi însă recuperate începand din 2018.

Decizia a nemulţumit investitorii în astfel de unităţi de producţie a electricităţii. 

Recent, grupul CEZ a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea subvenţiilor sub forma certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă. Compania cehă estimează că această măsură îi va aduce pierderi de 230 milioane euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri