Repornirea combinatelor Mechel, privită cu scepticism de specialişti

Data publicării:
2402 20repornire 20mechel-51243

Anunţul noului proprietar al combinatelor foste Mechel, potrivit căruia două dintre acestea vor fi repornite, este privit cu scepticism de unii consultanţi financiari. Planul Invest Nikarom trebuie să ţină cont de cheltuieli pe care nu le poate controla, cum ar fi preţurile mari pentru energia electrică sau taxele pentru forţa de muncă. Toate vor duce la creştea costurilor de producţie cu până la 40 la sută, până în 2014.

„Aceste companii, mai puţin Ductil Buzău, care e viabilă, vor intra în reorganizare judiciară, apoi în faliment unele şi probabil că vor fi vândute în această procedură având în vedere acel nivel exorbitant de datorie”, este opinia consultantului financiar Ionel Blănculescu.

Mechel Târgovişte şi Ductil Steel Buzău ar urma să repornească la începutul lunii martie. Asta în condiţiile în care noii proprietari au cerut intrarea în insolvenţă a uzinei din Târgovişte. Producţia a fost întreruptă în noiembrie anul trecut, iar angajaţii trecuţi în şomaj tehnic.

În cazul Laminorul Brăila şi Mechel Câmpia Turzii, urmează reorganizarea, care cu siguranţă va aduce şi concedieri.

În ceea ce privește prețul modic - 52 de euro - pentru care Invest Nikarom a cumpărat de la Mechel cele patru combinate, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a atras atrenţia că noii proprietari au preluat şi datoriile societăţilor, cifrate la 570 de milioane de euro.

Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că tranzacţia poate fi pusă în legătură şi cu relaţia dintre patronul Mechel şi actualii acţionari. Cei doi cetăţeni ruşi care controlează Invest Nikarom, Victor Chumakov şi Svetlana Chumakova, sunt părinţii Olgăi Chumakova. Aceasta este şefa reprezentanţei Mechel de la Bucureşti și mâna dreaptă a lui Igor Zyuzin, principalul acționar al grupului rus care a vândut combinatele din România.

Igor Zyuzin este unul dintre cei mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată de revista Forbes la 3,1 miliarde de dolari, în 2012.

Între timp, acţiunile grupului Mechel au scăzut pe bursă cu 40% ca urmare a problemelor financiare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri