REPORTAJ. Din fabrica de lângă Ploieşti sunt exportate lunar 9 milioane de pungi de pufuleţi

Data publicării:
pufuleti

Faptul că porumbul românesc pleacă la export nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dar atunci când lângă Ploieşti se fabrică pufuleţi care se vând la New York, atunci povestea devine mult mai interesantă

De la Băicoi, cargourile încărcate cu pufuleţi ajung în patru state americane, iar exportul reprezintă peste 30% din producţia fabricii. Adică, în fiecare lună, peste nouă milioane de pungi ajung în Europa şi America de Nord.

Puţine produse care erau celebre în perioada comunismului au rezistat şi după Revoluţie. Meritul este şi al oamenilor de afaceri care au crezut în alimentele pe care românii au apucat să le îndrăgească. Dacă Bill Gates a început afacerea Microsoft într-un garaj, pufuleţii româneşti care au cucerit America şi-au început povestea într-un beci.

„Fabrica era în subsolul casei mamei mele. Era casa părintească. Într-o cameră mică de 20 de metri pătraţi am început activitatea”, mărturisește Eliodor Apostolescu, directorul fabricii de pufuleți.

Elidor Apostolescu a cumpărat primul utilaj când avea 21 de ani, iar acum conduce afaceri de peste 20 de milioane de euro pe an.

„Aduceţi-vă aminte seminţele prăjite care atunci când eram noi copii se vindeau cu dopul de sticlă în cornet de hârtie şi acum s-au transformat într-o industrie. La fel şi pufuleţii, când am început noi erau ateliere mici de fabricaţie în genul patiseriei de la colţul străzii în care se produceau şi se ambalau manual producţii de 500-1.000 de pungi”, spune acesta.

Acum, totul s-a transformat într-o adevărată industrie.

Până ia formă de pufuleţi, fiecare particulă de mălai se transformă mai întâi într-o pastă, la temperatură de 180 de grade şi presiune foarte mare. Această pastă, în contact cu aerul, practic explodează, aşa cum se întâmplă şi cu afacerile acestei fabrici de pe poarta căreia pleacă în fiecare zi peste un milion de pungi de pufuleţi.

Dar nu sunt toate la fel, mai ales că pretenţiile clienţilor diferă.

„Dacă vorbim de ţări din vestul Europei, sau nord-vestul Europei, cei mai căutaţi sunt pufuleţii cu pastă de alune. Americanii îi preferă pe cei cu caşcaval”, explică Elidor Apostolescu.

Specialiștii în lactate, uleiuri și arome stabilesc în laborator rețetele pentru 40 de sortimente de pufuleți. Astfel, la mai bine de 50 de ani de când americanii au descoperit metoda de expandare a cerealelor, românii exportă peste ocean invenția transformată în desert.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri