Produse de uz militar fabricate în peste 20 de întreprinderi finlandeze au ajuns în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Camioane la vama dintre Finlanda și Rusia.
Camioane la vama dintre Finlanda și Rusia. Foto: Profimedia

Peste 20 de mici întreprinderi finlandeze deţinute de cetăţeni ruşi au furnizat Rusiei înaltă tehnologie şi componente de uz militar în în timpul războiului în Ucraina, eludând sancţiunile europene, a relatat luni postul de televiziune finlandez YLE, citat de EFE.

Potrivit unei anchete bazate pe o scurgere de date de la Serviciul Vamal finlandez, cel puţin nouă clienţi ai acestor companii ar avea legături directe cu industria militară rusă sau cu servicii de informaţii, cum ar fi Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Acestea sunt companii de logistică şi de transport situate în special în sud-estul Finlandei, în apropiere de graniţa de est, şi în oraşul Vantaa, unde se află aeroportul din Helsinki şi marile centre logistice.

Printre produsele exportate, fie direct în Rusia, fie prin intermediul unor ţări terţe, ar fi vorba de senzori, pompe de combustibil, motoare diesel şi echipamente de transmisie, potrivit datelor vamale. Ar exista de asemenea dispozitive electronice pentru uz militar, scrie EFE, citată de Agerpres.

Postul de televiziune YLE susţine că astfel de componente au fost găsite în echipamente şi arme ruseşti distruse pe câmpurile de luptă în Ucraina, dar nu a fost posibil să se stabilească dacă acestea au fost furnizate de companii finlandeze.

O echipă internaţională de anchetatori a clasificat aceste produse, multe dintre ele supuse sancţiunilor occidentale, drept „componente critice” pentru capacităţile ofensive ale armatei ruse.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri