România, campioană la ferme mici și sărace

Data publicării:
ferma

Studiul Eurostat arată că o treime din cele 10,8 milioane de ferme din Uniunea Europeana sunt în România. Asta ne plasează pe primul loc între statele membre. 70% dintre ele au suprafeţe de aproape cinci ori mai mici decât media europeana de 16,1 hectare de teren agricol. O astfel de fermă are şi Ioan Toduța. Cultivă legume şi fructe doar pentru familie, iar în gospodărie creşte câteva gaini şi o vacă.

Am avut două, dar, cum să zic, de când nu se mai cere pe piaţă consum mare de lapte şi produse lactate, ne-am mulţumit cu una. Programul începe dimineaţa, în jur de 5:30 şi pe zi de vară se termină undeva la 22:00”, spune Ioan Toduța.

Unii supravieţuiesc profund și fundamental din aceste activităţi, alţii îşi suplinesc veniturile insuficiente şi într-adevăr contribuie producţia locală la supravieţuirea lor şi alţii probabil o fac de hobby, de plăcere”, spune Dacian Paladi, consultant financiar.

De cealaltă parte sunt fermierii care se luptă pentru a-şi mări constant fermele. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Marius Sabău a primit 25 de mii de euro, bani nerambursabili, cu care a cumpărat un teren agricol de 15 hectare pe care cultivă cereale. Are în jur de 50 de vaci şi vinde laptele la o fabrica de procesare.

Rolul instalării tânărului fermier este şi acela de a comasa exploataţiile agricole, de a reduce, altfel spus, numărul mare de exploataţii agricole pe care le avem la nivel naţional şi de a crea aşa zisele exploataţii agricole de linie de mijloc”, spune Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor.

Studiul Eurostat mai arată că, din Uniunea Europeană, cele mai mari ferme se găsesc în Cehia şi Marea Britanie, iar cele mai mari suprafeţe agricole cultivate sunt în Franţa şi Spania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri