România primește 2,8 miliarde de euro din PNRR, a doua tranșă acceptată de Comisia Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Brussels, Belgium. 09th Sep, 2022. European Union flags flap in the wind at half staff outside EU headquarters in Brussels, Belgium on Sept. 9, 2022. Queen Elizabeth II, Britain's longest-reigning monarch and a rock of stability across much of a turbulent
Sursa foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a plătit, vineri, a doua cerere de plată a României, de 2,76 miliarde euro, din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar. Banii vin sub formă de granturi și împrumuturi. 

"Plata de vineri, în valoare de 2,76 miliarde de euro, în granturi şi împrumuturi, a fost posibilă în urma îndeplinirii de către România a celor 49 de jaloane şi obiective legate de a doua tranşă. Ele acoperă reforme cheie în domenii cum ar fi tranziţia verde şi digitală - adoptarea legii privind decarbonizarea şi intrarea în vigoare a legii privind serviciile de cloud utilizate în sectorul public", precizează Comisia Europeană. 

România a prezentat şi reformele pentru îmbunătăţirea aplicării politicilor publice, a promovării turismului şi culturii, dezvoltării resurselor umane în sectorul sănătăţii, îmbunătăţirea colectării taxelor şi sustenabilitatea pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului de educaţie, precum şi întărirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei contra corupţiei.

Plăţile din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU, se bazează pe performanţă şi depind de implementarea de către România a investiţiilor şi reformelor stabilite în Planul său de Redresare şi Rezilienţă.

În 16 decembrie 2022, România a prezentat CE a doua cererea de plată, de 2,8 miliarde de euro, pe baza îndeplinirii celor 51 de jaloane şi obiective. În 27 iunie 2023, Comisia Europeană a aprobat o evaluare preliminară parţial pozitivă a celei de-a doua cereri de plată a României, şi a găsit că două jaloane legate de investiţiile în energie nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Comisia Europeană recunoaşte primele măsuri luate deja de România pentru îndeplinirea acestor jaloane obligatorii, deşi încă mai rămân multe de făcut. Măsurile vor fi luate conform procedurii "suspendarea plăţii", care dă statelor membre timp suplimentar pentru îndeplinirea jaloanelor obligatorii.

Opinia favorabilă a Comitetului economic şi financiar privind cererea de plată a deschis calea pentru ca CE să adopte o decizie finală privind plata fondurilor.

Marcel Boloș: Este o reușită importantă

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţă, vineri, că au fost viraţi României, de către Comisia Europeană, banii aferenţi Cererii de plată II din PNRR, respectiv peste 2,7 miliarde de euro.

”Spuneam la 1 septembrie că, până la sfârşitul acestei luni, ar trebui să ajungă în ţară banii aferenţi cererii de plată II din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ei bine, astăzi au intrat în conturile României peste 2,7 miliarde euro”, a spus ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş afirmă că, alături de prefinanţare şi prima tranşă din PNRR, ţara noastră a beneficiat până în prezent de plăți cumulate de aproape zece miliarde de euro, din cadrul acestui instrument.

”Este o reuşită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate şi a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un PNRR complex şi numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele ţări din UE care a reuşit să facă diligenţele pentru a doua tranşă de bani”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Acesta subliniază din nou că ”trebuie să ducem la bun sfârşit reformele asumate şi să nu pierdem niciun cent care ni se cuvine”.

”Să nu uităm nicio zi că PNRR este un proiect vast cu implicaţii directe şi indirecte în aproape toate domeniile, de succesul căruia depind redresarea şi dezvoltarea economiei, stabilitatea şi sustenabilitatea bugetului, cât şi performanţele procesului administrativ. Dacă vom duce la bun sfârşit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va însemna impulsionarea economiei şi generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în #autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, #infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru români”, a mai transmis Marcel Boloş, citat de News.ro

Planul general de redresare şi rezilienţă al României va fi finanţat cu peste 29 miliarde de euro, în granturi şi împrumuturi.

Numai că România mai are multe de îndeplinit. Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la Interviurile Digi24.ro, despre pensiile speciale, că până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR.

Dacă nu este adoptată legea, vom depune cererea de plată numărul trei fără închiderea jalonului, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro, a precizat șeful Guvernului

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri