România, reclamată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Data publicării:
21032013 20m 20cjue 20energie-56076

Penalizarea României va fi aplicată dacă instanţa de la Luxemburg va găsi acuzaţiile întemeiate. În total, Comisia Europeană propune sancţionarea a trei ţări, - România, Polonia şi Cipru, - pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile la normele europene.

În privinţa României, executivul comunitar consideră că Bucureştiul nu are legi clare privind protecţia consumatorilor de energie electrică şi gaze. În plus, nici sarcinile autorităţilor de reglementare de pe piaţa energetică. Acesta este doar un pas din procedura de enfrigement la adresa României. Penalizarea financiară va intra în vigoare doar de la data la care CJUE va da o decizie în acest sens, iar instanţa ar putea hotărî chiar şi o amendă dublă faţă de cea solicitată de Comisia Europeană.

Transpunere parțială a directivelor

„Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție în cazul României, care nu a transpus decât parțial directivele privind deschiderea pieței gazelor și pe cea a energiei electrice. Ambele directive ar fi trebuit transpuse până pe 3.03.2011. În consecință, Comisia Europeană cere astăzi Curții de Justiție să impună României o penalizare zilnică de 30.000 de euro pentru fiecare directivă în parte”, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

CE propune sancționarea României cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curții în acest sens până la transpunerea directivelor în legislația națională, se spune într-un comunicat al Executivului european.

„Nivelul acestei penalități este stabilit ținând cont de durata și de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităților zilnice”, se arată în comunicatul Comisiei.

Comisia a transmis României în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întârziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.

A doua reclamație la CJUE

România a mai ajuns în dezbaterea CJUE, într-o cauză introdusă de Comisie, în decembrie 2009, pentru constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru privind Conservarea păsărilor sălbatice – Arii de protecție specială – Desemnare insuficientă ca număr și ca suprafață.

Hotărârea Curții însă, din 14 aprilie 2011, respingea acțiunea CE ca inadmisibilă și obliga Comisia la plata cheltuielilor de judecată.

Curtea „trebuie să se constate că punerea în întârziere nu a identificat în mod suficient neîndeplinirea reproșată ulterior României în avizul motivat și că procedura precontencioasă nu și-a atins obiectivul de a garanta dreptul statului membru în cauză de a-și prezenta observațiile cu privire la criticile formulate de Comisie, astfel încât acțiunea trebuie declarată inadmisibilă”, se arăta în decizia CJUE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Gratare cu carne de om. Un canibal și-a servit vecinii cu carne umană, fără ca aceștia să știe ce mănâncă de...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...