Românii cheltuie pe abonamentele de telefonie mobilă dublu față de media europeană

Data publicării:
22112012 20telefoane 20la 20romani-34805

În România există aproape 10 milioane de telefoane mobile, arată studiul unei bănci comerciale. De multe ori clienții acestor produse nu prea au venituri care să le permită să-și cumpere telefoanele cu banul jos. Așa că preferă abonamentele foarte scumpe, pe termen destul de lung, prin intermediul cărora, practic, se subvenționează prețul telefonului.

Românii sunt mari amatori de tehnologie. Au unul sau chiar mai multe telefoane. Astfel, ponderea serviciilor de comunicaţii în cheltuielile totale ale unei familii este de 7%, jumătate din media europeană. În Ungaria sau Cehia, procentul este de 4, respectiv 3%.

Economiştii băncii naţionale au calculat suma pe care o plătesc lunar românii, în medie, pentru abonamente, dar şi pentru cumpărarea telefoanelor mobile. Raportat la salariul din România, procentul cheltuit nu pare mare, însă comparat cu venitul din Uniunea Europeană, ne spune că noi acordăm mai mare importanţă telefoanelor mobile decât occidentalii.

Ponderea de 7% se determină raportându-se la întreg. Cheltuielile de consum ale populației nu au un nivel ridicat mai ales în raport cu tarile dezvoltate, precum Franța”, a declarat Constantin Chirca, director Direcţia de Statistica a BNR.

Unele persoane au până la trei telefoane mobile

În România, cheltuielile lunare medii sunt de 2.155 de lei, mai mari decât veniturile unei familii, care sunt de 2.012 lei. Explicaţia este simplă - românii cheltuie mai mult decât câştigă, iar o parte din bani vin din împrumuturi. În acelaşi timp, veniturile unei familii din Franţa sunt mult mai mari lunar şi depăşesc 7500 de lei. Chiar şi aşa, un singur telefon este prea puţin pentru români. Mulţi dau peste 100 de lei lunar doar pentru abonamentul de telefonie.

Unul pentru muncă și două, rețele diferite. În funcție de prieteni, în funcție de nevoi am ales telefoanele și retelele”, a spus o clientă de telefonie mobilă.

Studiile arată că, doar în trimestrul al treilea din acest an, vânzările de telefoane mobile şi smartphone-uri au totalizat 53 milioane de euro, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri